Доступність посилання

ТОП новини

Секретаріат Президента стурбований Тимошенко (Аналіз)


Марина Пирожук Прага, 25 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Публічна дискусія, яка відбувається між Секретаріатом Президента та Кабінетом міністрів останнім часом не вказує на партнерські стосунки між цими інституціями. Представники президентської вотчини ледь не щодня продукують закиди на адресу Прем’єра Тимошенко. Остання поки реагує на різні закиди дипломатично. Проте тотальний контроль дій Тимошенко, регулярна критика її кроків з боку різних чиновників-підопічних Ющенка і намагання підпорядкувати діяльність Кабміну під інтереси та правила Секретаріату Президента можуть спровокувати, на думку аналітиків, черговий політичний конфлікт і розвал коаліції.


Остання гостра претензія Ющенка до Тимошенко стосується підготовки до Євро-2012. Заступник голови Секретаріату Президента Юрій Богуцький висловив стурбованість недостатньо ефективною роботою Кабміну із підготовки до Євро-2012. «Особливу тривогу Президента викликала невпевненість членів Координаційної ради, а також деяких урядовців, які доповідали про стан готовності і розв’язання тих чи інших проблем», – сказав пан Богуцький журналістам, наголосивши, що занепокоєння президента викликає зокрема затягування проблеми стадіону «Олімпійський».

Як відомо, за підготовку до Євро-2012 в уряді Тимошенко відповідають міністр сім’ї, молоді та спорту Юрій Павленко та екс-голова Запорізької облдержадміністрації Євген Червоненко. Обидва є людьми Президента. А Павленко увійшов до уряду за квотою НУНС і вважається улюбленцем Президента. Проте в Секретаріаті Президента не акцентують на персоніфікованій відповідальності цих чиновників.

Формат критики, що псує імідж самої Тимошенко

Свого часу, за першого урядування Тимошенко, нафтогазовою сферою країни керували люди Ющенка (Івченко та Плачков), з якими у Тимошенко був відвертий конфлікт стосовно умов функціонування цих структур, а також щодо енергетичної політики країни. Саме ці чиновники під керівництвом Ющенка вели переговори у Москві стосовно газових угод між Україною та Росією, які називали такими, що загрожують національній безпеці України. Одначе винною за всі провали в цій сфері називали частіше Тимошенко.

Цими днями президентська адміністрація переказала інше невдоволення діями Тимошенко. Ще один заступник глави Секретаріату Президента й представник Президента у Кабміні Олександр Шлапак заявив, що Віктор Ющенко занепокоєний порушенням регламенту роботи з боку Кабінету міністрів. Нібито постійно порушується регламент роботи уряду, не працюють урядові комітети, а Секретаріат Президента отримує проекти документів із запізненням та без попереднього обговорення міністрів та Секретаріатом.

Такі зауваження виглядають дещо дивними, особливо стосовно міністрів, які формально є членами уряду, підпорядковані Прем’єру, а отже всі неузгодженості можуть з’ясувати саме з нею, а не через Секретаріат. Інакше, м’яко кажучи, воно виглядає як свідоме провокування суперечок між командами Ющенка та Тимошенко.

Серед питань, які хвилюють Секретаріат Президента, це зокрема приватизація «Одеського припортового заводу». Взагалі розбіжності поглядів Ющенка з Тимошенко у проблемі приватизації є дуже красномовними. Як відомо, Кабмін готує зміни до закону про приватизацію, де передбачено, що розпоряджатися державною власністю має право лише Фонд державного майна.

Тимошенко вважає неприпустимим, щоб державна власність і розпорядження нею здійснювалась через сто центрів управління, як вона зазначила, коли кожен орган центральної влади сам розпоряджається своїм надлишковим майном, своєю землею. Тому, на її думку, розпоряджатися державною власністю, хто б нею не керував, має право лише Фонд держмайна.

У Секретаріаті такі ініціативи критикують і нарікають на відсутність у проекті ініціатив Ющенка. БЮТівські депутати та експерти між тим висловлюють припущення, що Ющенко не підтримує позиції уряду в питанні приватизації через особистий інтерес.

Щоб упоратися з опором та тиском з боку зацікавлених персон Тимошенко планує посилитися призначенням на посаду керівника ФДМ БЮТівця Андрія Портнова, який має суперечливу політичну біографію, дещо сумнівне, за даними ЗМІ, бізнесове минуле, але може стати надійним партнером та інструментом у руках Тимошенко для наведення порядку на приватизаційній ниві.

Проте нові кадрові призначення, ініційовані Тимошенко, можуть відкласти за допомогою НУНС. Принаймні заступник голови блоку Ігор Кріль в інтерв’ю «Газеті 24» заявив, що фракція НУНС припиняє вирішення будь-яких кадрових питань доти, доки не будуть проголосовані 12 законопроектів, внесених Президентом у Верховну Раду як першочергові. Серед цих законопроектів і новий закон про Кабмін, який посилює повноваження Президента і який викликав неоднозначну оцінку у членів БЮТ.

Закордонні візити Прем’єра теж диктує Секретаріат?

Ще одне цікаве регулювання Секретаріат Президента здійснив у зовнішньополітичній діяльності Прем’єра. За даними заступника глави Секретаріату Президента Олександра Чалого, робочий візит Прем’єр-міністра в Бельгію для зустрічі з керівниками НАТО пройде за директивами Президента Ющенка. Чалий нагадує Тимошенко, що, за Конституцією, Президент керує зовнішньополітичною діяльністю, тому всі офіційні делегації та посадовці зобов''язані їх виконувати. Висловлювати власну позицію, згідно з цими зауваженнями, Тимошенко не має права.

І найцікавіше. Днями Президент проміняв Тимошенко на Богатирьову. Запланований на кінець січня візит Тимошенко до Москви скасований. Натомість туди відряджається Раїса Богатирьова. Про що говоритиме колишня «регіоналка» і партнерка Януковича-Ахметова з керівниками РФ, наразі невідомо. Сама вона відмовляється коментувати це питання в деталях. Однак експерти упевнені, що такі дражливі питання як Голодомор, газові угоди, доля РосУкрЕнерго, секретарка РНБО не порушуватиме.

У той же час, Тимошенко планувала поговорити з російським керівництвом саме на газову тему. Зокрема про зміну тарифів, які визначила Росія для України за транзит газу її територією, про долю РосУкрЕнерго тощо. Тимошенко сподівається таки відвідати Москву уже в лютому. Якщо в Секретаріаті Президента знову не виявлять стурбованість.
XS
SM
MD
LG