Доступність посилання

ТОП новини

ЄС назвав незалежність Косова «поодиноким випадком»


Наталія Вікуліна Брюссель, 18 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Євросоюз не дійшов згоди в оцінці незалежності Косова. Міністри закордонних справ країн ЄС на зустрічі в понеділок у Брюсселі ухвалили заяву щодо Косова, в якій назвали відділення краю від Сербії «поодиноким випадком». Декілька країн Євросоюзу виступили проти визнання косовської незалежності.

Косовське питання розкололо країни ЄС на два табори. Проти незалежності краю виступили Іспанія, Греція, Кіпр, Румунія і Словаччина. Ці країни побоюються, що одностороннє проголошення незалежності Косова спровокує сепаратизм в інших регіонах Європи. Так, Мадрид занепокоєний, що «косовський» сценарій стане прикладом для баскської меншини, Кіпр стурбований тим, що незалежність Косова заохотить відділення турецької частини Кіпру. Водночас більшість країн ЄС, включно з чотирма найбільшими – Німеччиною, Францією, Британією і Італією – підтримала незалежність Косова.

Міністр закордонних справ Британії Девід Мілібанд заявив: «Я думаю, для нас дуже важливо визнати, що всі країни Західних Балкан є європейськими і через це вирішально, аби Європа показала реальну керівну роль у тому, як вона забезпечує мир і стабільність на Західних Балканах».

Кожна країна ЄС має сама визнати чи не визнати незалежність Косова

У перебігу дискусій Іспанія запропонувала проект заяви Ради Євросоюзу, яка вказує, що кожна країна ЄС індивідуально визначає свої відносини з Косовом, але Євросоюз готовий надати допомогу Пріштіні і загалом Балканам. У документі вказується, що міжнародна спільнота не змогла дійти згоди щодо Косова через спротив Сербії і Росії.

Євросоюз як такий не має повноважень для визнання країн. Міністр закордонних справ головуючої в ЄС Словенії Дімітрій Рупель зауважив: «ЄС як союз 27 країн не визнає незалежність країн. Це мають робити самі члени Євросоюзу. Деякі країни ЄС, можливо, вже зараз визнають незалежність Косова, деякі зроблять це завтра, деякі – за кілька днів, тижнів, а деякі цього можуть і не зробити. Але ми не можемо в це втручатися. ЄС досяг спільної позиції щодо визначення ситуації, заохотив країни-члени мати індивідуальний підхід щодо ситуації».

Водночас оцінка незалежності Косова з боку Євросоюзу має величезне символічне значення. Адже Брюссель збирається рано чи пізно прийняти до лав ЄС усі балканські країни. Комісар ЄС з розширення Оллі Рен назвав у понеділок дуже важливим те, що члени Євросоюзу знову підтвердили свої зобов’язання повністю і ефективно підтримувати європейську перспективу для всіх Західних Балкан.

Рада ЄС попросила Єврокомісію узгодити питання щодо торговельних відносин з краєм, полегшення візового режиму тощо. Також до літа має пройти донорська конференція.

В Косові має бути розгорнута місія Євросоюзу, яка допомагатиме краю створювати поліцію і правову систему. До речі, НАТО сьогодні також підтвердило, що після проголошення незалежності Косова там залишатимуться сили КФОР.

XS
SM
MD
LG