Доступність посилання

ТОП новини

Україна з газом і перспективою опинитися під прицілом російських ракет (огляд європейської преси).


Василь Зілгалов Прага, 13 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса шокована новою порцією войовничих заяв російського Президента Володимира Путіна, які він видав учора в Кремлі під час переговорів із українським колегою, Президентом Віктором Ющенком. Газети навіть менше цікавить економічна сторона цих українсько-російських перемов, на яких досягли чергового «газового примирення» між Києвом і Москвою. Чимало видань вийшли сьогодні з заголовками, що Росія «загрожує Україні ядерним ударом».


Чи не всі європейські газети сходяться в тому, що Кремль боїться перспективи приєднання сусідньої країни до НАТО й можливого встановлення там елементів новітньої американської системи протиракетної оборони.

Лондонська «Дейлі Телеґраф» наводить у середу слова Путіна про теоретичну можливість появи на території України натовських воєнних структур і, як сказав голова Кремля під час спільної з Ющенком прес-конференції, про те, що «не лише сказати – подумати страшно, що Росія націлить на Україну свої ударні ракетні системи». «Дейлі Телеґраф» наводить також слова Ющенка про те, що його країна має право проводити самостійну політику і що, за Конституцією, на українській території заборонено розміщувати воєнні бази інших держав. Газета наголошує, що такі заяви Путіна є частиною антизахідної риторики Кремля.

«Войовничих заяв» Путіна слід очікувати і на саміті НАТО в Бухаресті?

Інша британська газета «Ґардіан» при цьому нагадує, що Путін уже погрожував Європі розміщенням російських ракет у Калінінградській області Росії у відповідь на плани прийняти американську систему протиракетної оборони в Чехії та Польщі. Газета також нагадує, що хоча Ющенко і новий прозахідний уряд України хочуть до НАТО, все ж антинатовські стереотипи більшості українців є серйозною перешкодою для Києва на цьому шляху.

Впливова «Файненшел Таймз» вважає, у свою чергу, що залякування Путіним України є своєрідною підготовкою візиту Президента Росії до Бухареста на весняний саміт НАТО, де російський лідер продовжить свою серію промов проти незалежності Косова, розміщення американської системи ПРО в Європі, а також і проти розширення НАТО, особливо за рахунок таких країн, як Україна чи Грузія.

Німецька газета «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» теж не виключає, що Росію менше хвилюють газові проблеми з Україною, аніж те, що Київ хоче «прискорено рухатися до НАТО». Тому, на думку цього видання, Путін і «пригрозив» Україні своїми наступальними ракетними системами у відповідь на ймовірну американську оборонну систему.
XS
SM
MD
LG