Доступність посилання

ТОП новини

Російська політична система може призвести до економічного спаду в Росії (аналіз)


Василь Зілгалов Прага, 29 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Експерти констатують, що за два президентські терміни Володимир Путін досяг послідовних і вражаючих успіхів в економічному зростанні в Росії. Він залишає країні повну казну, її борги виплачуються чистими грошима і держава приваблює чимало нових інвесторів. Однак деякі економісти попереджають, що фон процвітання Росії є дуже хитким і що влада не має великих можливостей для маневру, щоб дати раду мінливим явищам у економіці, яка до того ж не уникла негативного впливу глобального спаду.

Про неготовність Росії до ускладнень у світовому фінансовому економічному кліматі кажуть і чимало російських експертів, у тому числі й Анатолій Чубайс, який має великий досвід у сфері приватизації, енергетиці Росії. А колишній радник Володимира Путіна – Андрій Іларіонов – наголошує на тому, що економічне зростання Росії базується виключно на високих глобальних цінах на енергоносії. Сам ж Росія, як думає також і колега Іларіонова Михайло Делягін, не модернізувала свою інфраструктуру, не сприяла економічній різноманітності.

«У показнику валового внутрішнього продукту ми наздогнали Францію та Італію. Італію – це точно. Але обсяг нашого ВВП не визначається нашим розвитком. Це визначається глобальною ціною нафти, перш за все, і ціною експорту нашого металу, по-друге. Але це не наше виробництво», – зазначає Михайло Делягін.

Стрімко зросла ціна на продукти харчування і ліки

Експерти зауважують, що вже сьогодні Росія важко дає раду на транспорті, де спостерігається деградація інфраструктури. Все більше занепокоєння Кремля викликає зростання цін на продукти харчування і ліки. Лише за січень тут ціни підскочили більше як на два відсотки. Навіть за офіційними даними, ціна стандартного урядового споживчого кошика підскочила за 2007 рік на 22 відсотки. А це в умовах залежності Росії від ввозу харчів та ліків дуже негативно позначається на бідних верствах населення Росії. Плюс інфляція, яку за оцінками експертів, навряд чи поталанить втримати в Росії цього року в рамках 8-9 відсотків.

Окрім того, у Кремлі до сьогодні зі страхом згадують 2005 рік, коли на вулиці вийшли сотні тисяч пенсіонерів з вимогами відставки Путіна. Коли йдеться про тимчасові жертви суспільства на перспективу, до чого закликає Кремль, то звичайно, багато залежить від взаєморозуміння між владою і народом. Але в умовах жорсткого контролю за засобами інформації в Росії на це розраховувати не доводиться. Тому небезпека соціальних протестів, особливо в умовах наростання провалля між бідними й багатими в країні, цілком реальна.

Борг великих російських корпорацій, підконтрольних Кремлю, – «бомба уповільненої дії»

Експерти вказують на величезний економічний і політичний вплив у Росії гігантських корпорацій на кшталт «Газпрому», «Роснафти» і наголошують, що така ситуація загрожує самому існуванню раціонального економічного планування в державі. Кремль закликає нібито до зменшення впливу цих мега-монстрів, але самі ж впливові кремлівські чиновники і очолюють більшість підконтрольних державі корпорацій. Державні гарантії для цих компаній полегшують їм отримання кредитів на Заході. Але ж держава мусить і відповідати за ці борги (близько 420 мільярдів доларів), що таїть велику небезпеку для економіки Росії.

Ці компанії часто непідвладні законам самої ж Росії, в них процвітає корупція.Відомий російський експерт Георгій Сатаров каже, що «ніщо так не сприяє процвітанню корупції, як створення державних корпорацій».

Аналітики попереджають, що дійсно, найбільш безпечні для інвестицій у Росії підконтрольні державі компанії, але не на довготривалу перспективу.

XS
SM
MD
LG