Доступність посилання

ТОП новини

США і незалежність Косова


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 18 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) - Сполучені Штати, співпрацюючи з союзними державами, докладуть усіх зусиль, щоб не допустити cпалаху насильства у Косові. Таку заяву зробив президент Джордж Буш на прес-конференції під час африканської подорожі.


Як взагалі ставляться американці до проголошення незалежності Косово, провінції, що відкололася від Сербії? Це запитання насамперед заторкує проблему обізнаності американців із зовнішнім світом, зацікавленості у подіях, які становлять частину національних інтересів США.

Про Косово знають не всі

Телемережа новин «ФоксНьюз» провела ненаукове, соціологічно не обгрунтоване опитування громадської думки щодо цього питання. Репортери «ФоксНьюз» на вулицях Нью-Йорка опитували перехожих, якої вони думки про Косово і яким чином заторкує їх проблема проголошення незалежності. З''ясувалося: понад половина опитаних поняття не має, що таке Косово, де ця територія розташована і який стосунок Косово має до Сполучених Штатів. Взагалі, це неважко зробити – довести, що американці схильні до ізоляціонізму, що їх не дуже цікавить решта світу, зокрема Європа з її проблемами.

Кріс Уоллес, кореспондент «ФоксНьюз», підбив підсумки того, що думають американці про Косово і Сербію, яка вважає цю провінцію колискою своєї державності і невід''ємною частиною власної території. Репортер процитував шекспірівську трагедію про вороженчу між домами Монтеккі й Капулетті: «Plague on both your houses», тобто «Чума на обидва ваші доми!»

Пересічні американці, інакше кажучи, байдужі щодо цього питання. І це попри той факт, що саме американська авіація у складі військ НАТО бомбардувуала Сербію, примусивши її армію відступити з території Косова дев''ять років тому, і тим самим проклала шлях до нинішнього відокремлення провінції.

Джордж Буш: спалаху насильства не буде

Вашингтон, разом з європейськими союзниками по НАТО, підтримав незалежність Косова попри упертий опір Москви і тим самим, на думку оглядачів, пішов на розрахований ризик, сподіваючись, що на Балканах не станеться нового спалаху насильства. Саме на цьому наголосив президент Джордж Буш, заповідаючи намір Сполучених Штатів не допустити такого повороту подій. Зрештою, на території провінції дислокується 16-тисячний збройний контингент НАТО, у складі якого 10 тисяч американських військ.

ООН у даному випадку опинилася на узбіччі подій, хоча поки що саме повноважний представник ООН номінально контролює владу у провінції.

Щодо проголошення незалежності Косова, то Вашингтон якраз волів би заручитися благословенням Ради Безпеки ООН, але Росія і Китай беззастережно проти. Москва попередила, що вона скористається своїм правом вето, якщо Рада Безпеки проголосує за таку резолюцію.

Вулф Бліцер, коментатор телемережі новин Сі-Ен-Ен, передбачає, що у понеділок у Брюселі, де зберуться міністри закордонних справ держав-членів Європейського Союзу, низка країн Європи визнає незалежність Косова, і вони тим самим поставлять Москву перед довершеним фактом. Інша річ, що цей факт може спричинити дальше погіршення відносин між Росією та західними державами.

Матеріали до теми:

• Край Косово проголосив незалежність • Косово – незалежне • КОСОВО: ФОТОГАЛЕРЕЯ 1 • КОСОВО: ФОТОГАЛЕРЕЯ 2 • 18 лютого Північноатлантична рада обговорить ситуацію в Косові після сьогоднішнього проголошення незалежності краю • Незалежність Косова: Рада Безпеки ООН залишається розколотою • Уряд Сербії проголосив, що одностороннє відокремлення Косова вважатимуть недійсним і нелегальним • Косовари повертаються додому на «історичні» вихідні • Майбутнє незалежного Косова: ще дуже багато нових викликів • Cербія обрала прозахідного президента
XS
SM
MD
LG