Доступність посилання

ТОП новини

Україна може залишитися без газу?


Тетяна Ярмощук Київ, 8 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У російському «Газпромі» заявили, що українська сторона не розрахувалася за газ і пообіцяли перекрити його, якщо Україна не погасить борг. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко уже пообіцяла вирішити всі проблеми із газовими поставками.

Борг української сторони за спожитий газ наближається до півмільярда доларів, і якщо вона не розрахується за поставки російського газу до 11 лютого, «Газпром» повністю перекриє подачу газу. Таку заяву виголосив офіційний представник «Газпрому» Сєргєй Купріянов.

«Заборгованість тільки за поставки російського газу наближається вже до 500 млн. доларів, а загальна прострочена заборгованість за поставки газу в Україну сягнула вже півтора мільярда доларів. Якщо упродовж найближчих днів до понеділка включно ця ситуація не буде врегульована, «Газпром» не буде продовжувати цю допомогу».

Натомість український Прем’єр Юлiя Тимошенко уже пообіцяла, що всi проблеми із поставками газу до України будуть вирішені.

Росія намагається використовувати газовий вентиль...

Борг, про який заявляє «Газпром», пов’язаний із тим, що з 1 січня «Нафтогаз» не уклав договори із компанією-посередницею «УкрГазЕнерго», каже в інтерв’ю Радіо Свобода екс-міністр палива та енергетики Юрій Бойко: «З початку 2008 року країна споживає газ без оформлених документів. Немає ні договорів, ні оплати. Така ситуація не могла бути довго. Якщо немає документів, то вони відповідним чином збираються перекривати газ. «Нафтогаз України» не уклав договорів з 1 січня з «УкрГазЕнерго» щодо закупівлі для теплокомуненерго. Про цей газ і йде мова».

За словами пана Бойка, наприкінці минулого року, за часів уряду Януковича були укладені договори між господарюючими суб’єктами, компаніями-посередницями «РосУкрЕнерго» та «УкрГазЕнерго» на поставки газу для промисловості. А для закупівель газу на потреби теплокомуненерго «Нафтогаз» мав би укласти угоду з компанією «УкрГазЕнерго».

Заяви Росії про газовий борг української сторони стали систематичними.

На думку колишнього чільника «Нафтогазу» Олексія Івченка, йдеться про намагання використовувати газ, як політичний тиск на Україну: «Російська сторона, як і завжди, намагається використовувати газовий вентиль, як політичний тиск на Україну. Вона неодноразово це демонструвала. Цього не потрібно боятися, а потрібно, щоб українська сторона займала адекватну, професійну і патріотичну позицію з цього приводу». Учора у «Нафтогазі» заявили про початок реорганізації українського газового ринку. Наразі російський та середньоазійський газ постачається в Україну через двох посередників: «РосУкрЕнерго» та «УкрГазЕнерго». Минуло тижня на засіданні Ради нацбезпеки та оброни вирішили відмовитися від посередництва «РосУкрЕнерго» та перейти на прямі газові контракти.
XS
SM
MD
LG