Доступність посилання

ТОП новини

Путін заговорив про націлення на Україну ядерних ракет


Тетяна Ярмощук Росія погрожує Україні зброєю. Недвозначно і на найвищому рівні. У разі приєднання України до НАТО, заявив Володимир Путін, Москва буде вимушена націлити на Україну свої ядерні ракети. На спільній з Президентом Володимиром Путіним прес-конференції в Москві у вівторок Президент Віктор Ющенко наголосив, що співпраця України з НАТО не спрямована проти якоїсь третьої країни, в тому числі Росії. Ющенко також повідомив, що Україна і Росія домовилися проводити консультації щодо євроатлантичної інтеграції України.


Росія погрожує Україні зброєю. Недвозначно і на найвищому рівні. У разі приєднання України до НАТО, заявив Володимир Путін, Москва буде вимушена націлити на Україну свої ядерні ракети.

Україна, звісно, може будувати свої зовнішні відносини, як їй заманеться, сказав Володимир Путін на зустрічі із Віктором Ющенком у вівторок. Але далі... Далі уява російського президента малює такий сценарій – Україна в НАТО, НАТО розміщує на українській території свої бази і елементи ПРО. І тоді у відповідь Москва націлить на Україну свої ядерні ракети.

«Не лише сказати, подумати страшно, що Росія у відповідь на можливе розміщення таких позиційних районів на українській території, а теоретично цього виключати не можна, націлить на Україну свої ударні ракетні системи. Ну уявіть собі це хоча б на секунду. Ось що нас турбує» – заявив Путін.

Коли я почала переказувати зміст заяви тим представникам українського політикуму, які за парламентськими баталіями не встигли її почути, багато хто відмовлявся навіть вірити в її автентичність.

Колишній міністр закордонних справ, нунсівець Борис Тарасюк в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив: «Це досить серйозна заявка, вона межує з погрозою. Звичайно, що Україна має достатній військово-промисловий потенціал і озброєння достатнє для того, щоб упоратися з цими погрозами. Але я думаю, що, можливо, президент Путін пожартував».

Страшилка чи підбадьорення «регіоналів» та комуністів?

Тим часом представник Партії регіонів Юрій Мірошниченко зауважив: треба було нас слухатися і не робити різких кроків.

«Дискусія довкола безпеки триває вже не перший день. Росіяни зараз на зовнішньополітичному напрямку проводять жорстку політику, і Україна повинна зважати на це. Думаю, що висновки будуть зроблені. Я вірю, що наш рух до Європи не буде предметом суперечок і протистоянь з Російською федерацією», – зауважив представник Партії регіонів.

Застереження, які висунув президент Путін, безпідставні, вважає директор Центру миру, конверсії та зовнішньої політики Олександр Сушко: «Це одна із багатьох страшилок, які зараз гуляють інформаційним простором з метою підсилити аргументи проти зближення України та НАТО. Шкода, що лідер великої держави також прилучається до поширення подібних нісенітниць. Вступ України у НАТО жодним чином не тягнутиме за собою розміщення американських військових баз. Це заборонено Конституцією, і ніхто її заради цього не буде змінювати. Логіка такого застереження абсолютно відсутня».

Наскільки підбадьорить російський президент опозиціонерів-антинатівців, що блокували парламентську трибуну, протестуючи проти листа трьох, ми можемо побачити вже сьогодні.

На спільній з Президентом Володимиром Путіним прес-конференції в Москві у вівторок Президент Віктор Ющенко наголосив, що співпраця України з НАТО не спрямована проти якоїсь третьої країни, в тому числі Росії. Він нагадав, що українська Конституція не передбачає створення в країні військових баз іноземних держав і блоків. Віктор Ющенко також повідомив, що Україна і Росія домовилися проводити консультації щодо євроатлантичної інтеграції України.

Матеріали до теми:

• Кондоліза Райс про погрози Росії Україні: «Гідна засудження риторика, яка йде з Москви, неприйнятна» • Україна з газом і перспективою опинитися під прицілом російських ракет. (Огляд європейської преси) • Співпраця України з НАТО не зашкодить українсько-російським відносинам, заявив у Москві Віктор Ющенко
XS
SM
MD
LG