Доступність посилання

ТОП новини

«Євро-2012» – один із головних викликів для України за всю її історію


Василь Зілгалов Слухати: На хвилях Радіо Свобода нова програма – «Виклик», присвячена сучасним викликам для України і українців, що їх висувають перед державою та її громадянами час і миттєво мінливий світ.

Сьогодні йдеться про один із найбільших викликів для України – чи зможе вона зробити, здавалося б, раніше неможливе: прийняти разом із Польщею європейське свято футболу – Чемпіонат Європи 2012. Україна і футбол – ці поняття сьогодні не відривні одне від одного. Пам’ятаєте, як у квітні минулого року тріумфували в шотландському Кардіффі члени нашої делегації на чолі з Президентом Ющенком і потім вся Україна, коли у важкій боротьбі з такими футбольними грандами як Італія, Хорватія, Угорщина виграла разом з Польщею право від УЕФА проводити чемпіонат Європи з футболу у 2012 році.

Президент УЕФА Мішель Платіні оголосив 18 квітня 2007 року на засіданні у Кардіффі, що право на проведення Чемпіонату Європи з футболу у 2012 році вибороли Україна і Польща.

Відразу ж після рішення УЕФА член української делегації в Кардіффі, чемпіон світу з боксу і депутат Київради Віталій Кличко сказав Радіо Свобода:

«Знаєте, якби я виграв Дабл"ю Бі Сі пояс в Україні, це можна було б порівняти. Але я виграв тоді, на жаль, в Америці. Для України сьогодні це найважливіша спортивна подія за всю історію нашої країни. І, на мою думку, нічого такого ще не було в Україні, і це дуже велика відповідальність».

Нагадаємо, що Польща відкриває «Євро-2012» у Варшаві і проводить ігри ще у трьох містах – Гданьську, Познані та Вроцлаві. А Україна проводить фінальний матч «Євро-2012» у Києві та попередні ігри в трьох інших містах – Донецьку, Дніпропетровську та Львові. Запасні міста в Україні - Харків і Одеса. Чи вийде все з «Євро«2012» так, як заплановано? З цього приводу сьогодні вже з’явилися сумніви.

Вже через чотири місяці після Кардіффа в Україні забили тривогу

Через чотири місяці після Кардіффа Віталій Кличко одним із перших забив тривогу, що Україна нічого не робить для організації Євро-2012 і може зганьбити себе на весь світ. Потім пішли й інші серйозні і занепокоєні попередження з боку президента Федерації футболу Григорія Суркіса, тренера національної збірної з футболу Олега Блохіна. Зокрема Григорій Суркіс каже Радіо Свобода:

«Сьогодні ми не маємо централізованої програми залучення інвестицій, як з державного бюджету, так і від зовнішніх та внутрішніх інвесторів. Сьогодні ми не маємо навіть усвідомленої кількості робочих місць, які нам потрібно буде зробити, щоб цю програму виконати. І якщо ми цей виклик долі, імпульси, які нам надаються для проведення «Євро-2012», щоб покращити інфраструктуру і життя наших людей, не приймемо, то повірте мені, я буду ще більшим песимістом, ніж ті люди, які не вірили і називали утопічною цю ідею залучення нас до «Євро-2012».

Дійшло навіть до того, що кілька тижнів тому на виконкомі УЕФА у хорватському Загребі заговорили про можливу передачу «Євро-2012» іншому господареві. Але президент УЕФА Мішель Платіні запропонував дати Україні й Польщі ще 5-6 місяців для активізації всіх робіт з підготовки до чемпіонату «Євро-2012». У справу знову втрутився Президент України Віктор Ющенко і було створено ще одну структуру – «Національне агенство Євро-2012», яке очолив соратник президента Євген Червоненко, політик, бізнесмен і відомий український автогонщик:

«Та роль, яка відведена Агенству, і за вимогою УЕФА і за думкою Президента, - це саме той орган, який мусить зупинти цю колотнечу, більше умовну, навколо підготовки «Євро-2012».

Так що першу частину першого тайму у матчі Україна – УЕФА Київ уже програє насухо.

А колотнеча, про яку сказав Євген Черовоненко, дійсно триває ще й сьогодні . Ось що говорить про сьогоднішню підготовку до «Євро-2012» колишній зірковий футболіст київського «Динамо» Стефан Решко, який довгий час відповідав за порядок на українських стадіонах, а нині є професором Національного університету внутрішніх справ:

«Дуже критично якщо підійти, то практично нічого не робиться сьогодні, одні слова, одні якісь папери підписуються, а на практиці ще поки що нічого немає. Ну, окрім Донецька, там стадіон Ахметов будує, але це він і раніше будував. Так. І в Дніпропетровську будують стадіон. А я маю на увазі в Києві, в столиці, все-таки, тут нічого немає, нічого не робиться. Біля стадіону Олімпійського ця забудова так і стоїть, ніхто там нічого не розбирає. З дорогами також нічого, тут об’їзну дорогу повинні побудувати по плану. Нічого не робиться, навіть готелі в столиці. Поки що нуль, нуль і одні слова».

Нагадаємо, що перед Олімпійським стадіоном у Києві будують торговий центр і УЕФА категорично проти цього з міркувань безпеки для вболівальників футболу. Президент УЕФА Платіні так і сказав: або знесете цю споруду і проводите чемпіонат Європи-2012 та його фінал на цьому стадіоні , або ж забираємо у вас право на «Євро-2012». Історія з цим довгобудом ще не завершена. Ось що з цього приводу говорить міністр молоді і спорту Юрій Павленко:

«Згідно з меморандумом, до 20 березня 2008 року має бути визначений обсяг компенсацій і після того, як він буде визначений і погоджений, розпочнеться демонтаж торгового центру «Троїцький». Якщо я не помиляюсь, до липня меморандумом визначений термін, як такий, що має на увазі демонтаж будови до нульового рівня».

Тобто, якщо згадати останнє, навряд чи китайське, попередження УЕФА у Загребі наприкінці січня 2008 року, що організаторам «Євро-2012» дається ще п’ять- шість місяців для активізації робіт, то термін навіть з ліквідацією новобуду перед Олімпійським стадіоном критичний.

Чому на шляху до Євро-2012 змарновано цілий рік?

За рік у підготовці «Євро-2012» майже нічого не зроблено. У чому головна причина? Міністр молоді і спорту Юрій Павленко:

«Якщо говорити про старт, то це питання не до мене, а питання до того уряду, який у 2007 році керував країною. Чому вони не змогли у повній мірі виконати план дій, прийняти необхідні рішення. Власне, я думаю, що це призвело до виборів і їхні результати – це відповідь на бездіяльність попередньої влади у цьому плані також. Що стосується нової команди, яка прийшла за результатами дострокових парламентських виборів, то ми достатньо динамічно взялися за роботу. Практично кожного тижня ухвалюються рішення, відбуваються засідання чи координаційної ради під головуванням Президента Віктора Ющенка, чи оргкомітету під головуванням Прем’єр-міністра України».

Юрій Павленко також каже, що ще немає державної програми з «Євро-2012», вона буде, ймовірно, через місяць, не працює Верховна Рада, яка має затвердити чимало документів для проведення цього футбольного свята Європи. А час іде.

І це поки що слова і папери, як казав Стефан Решко. А відомий український спортивний коментатор Валентин Щербачов додає:

«І як у нас це часто буває, відповідальних немає ось у же одинадцятий місяць. Ми не знаємо, хто конкретно за що відповідає. Якщо у дитини чотири няньки, то хто відповідає? Оргкомітети, федерація футболу, дирекція чи агенція? Досі ще не ясно. І ще вчора і сьогодні оце зараз розробляються плани. Ще немає планів реконструкції, немає взагалі державної програми. То це вигідно тим чиновникам і тим бізнесменам, які планують - і я думаю, що такі плани є - планують десь сказати, от що ми пропонуємо найкраще. Дотягнуть до авральної точки і коли вже вибору у держави не буде, то дійсно, їхні плани й будуть здійснюватися. На жаль, отака обстановка».

Так, няньок багато і до речі не всі хочуть розповідати нам, що ж вони роблять для »Євро-2012». Так поки що відмовила Радіо Свобода у досить бюрократичній манері і заступник Секретаріату Президента України Оксана Слюсаренко, яка ніби-то є головним куратором «Євро-2012» від Віктора Ющенка. До певної міри побоювання Валентина Щербачова підтверджує і голова Національної агенції «Євро-2012» Євген Червоненко:

«Ми хочемо до тендерів, на жаль, сумнозвісних, пов’язаних з корупцією і навколо Тендерної палати, зробити так, щоб ці об’єкти, пов’язані з «Євро-2012», також брали в цьому участь. Агенція, ми цього домоглися, а нас будуть консультувати міжнародні юридичні компанії».

Що ж стосується державної програми, то керівник «Національної агенції з підготовки «Євро2012»» Євген Червоненко каже:

«Десь через місяць у нас уже буде готовий комплексний план, або карта, яку ми будемо пропонувати всім без винятку інвесторам, куди можна буде докласти силу».

Та не все в цілому так уже й погано у цій важкій підготовці до «Євро-2012». Ось скоро відкриють новий стадіон у Дніпропетровську, і Віктор Ющенко вже запросив президента УЕФА Мішеля Платіні на цю подію. Також оновили швидкісну дорогу з Дніпропетрвська до Харкова, є австрійська компанія, яка готується будувати стадіон у Львові. Але головні новобудови «Євро-2012» ще попереду.

Чи осилить Україна те, що ще ніколи не осилювала?

Нагадаємо, що пан Червоненко підтвердив Радіо Свобода, що лише приватних інвестицій для успішного проведення «Євро-2012» потрібно понад 20 мільярдів доларів, ще 5 мільярдів додасть держава. Але на сьогодні ще майже нічого з таких масштабних коштів не освоєно. Тоді як упродовж останніх трьох років Україна отримувала в середньому по чотири мільярди доларів іноземних інвестицій на рік. Тут відчувається весь ступінь напруженості, що чекає Україну у підготовці до «Євро-2012».

Футбольні фахівці Європи радять Україні чітко визначитися у плані дій щодо підготовки до «Євро-2012». Так, Віллі Руттештайнер, представник федерацій футболу Австрії, яка нині проводить спільно зі Швейцарією «Євро-2008», каже, перебуваючи зараз у Києві, що Україна має позичити досвід у Відня, де три структури відповідають за організацію чемпіонату Європи і діють системно та скоординовано. А технічний директор головного стадіону Португалії Жітессе Арквіссанддаса занепокоєний станом готельного господарства України і рівнем сервісу для майбутніх сотень тисяч гостей «Євро-2012»:

«Є ще чотири роки для підготовки. Але якщо не будуть чітко розподілені повноваження, то буде складно подолати труднощі».

Так що Україна, все ще з великими сумнівами і коливаннями, стоїть перед викликом «Євро-2012». Чи зустріне вона його гідно і відкриє для себе широкий шлях до Європи, покаже вже наступне літо.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG