Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Грузія можуть отримати на бухарестському саміті НАТО План дій, але не «для членства»


Таку можливість зняти наразі пряму згадку про їхнє членство обговорюють, серед інших, у Північноатлантичному союзі, повідомило агентство «Ройтерз» із Брюсселя. За цією пропозицією, якщо її схвалять, Україна і Грузія могли б після низки підготовчих зустрічей, візитів та інших заходів отримати новий чи змінений План на наступному саміті НАТО в 2009 році.


Таку можливість зняти наразі пряму згадку про їхнє членство обговорюють, серед інших, у Північноатлантичному союзі, повідомило агентство «Ройтерз» із Брюсселя.

За цією пропозицією, якщо її схвалять, Україна і Грузія могли б після низки підготовчих зустрічей, візитів та інших заходів отримати новий чи змінений План на наступному саміті НАТО в 2009 році.

Тим часом у штаб-квартирі НАТО підтвердили, що в середу 10 країн – членів Північноатлантичного союзу звернулися зі спільним неофіційним листом до Генерального секретаря НАТО, домагаючись надання Україні і Грузії Плану дій для членства вже на саміті в Бухаресті 2–4 квітня цього року.

Листа до Яапа де Гоопа Схеффера підписали 9 нових членів НАТО: Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія і Чехія, – а також Канада.

Його автори наголосили, що надання Плану дій для членства не означає запрошення вступати до НАТО.

Водночас вони застерегли, що відмова надати Україні і Грузії План дій може поставити під сумнів традиційну політику НАТО – політику «відчинених дверей».

Питання про План дій для членства в НАТО для України і Грузії, як вважають, буде одним із найсуперечливіших на бухарестському саміті. Низка країн НАТО на чолі з Німеччиною і Францією виступає проти цього. Всі питання в Північноатлантичному союзі вирішуються тільки консенсусом, тобто повною згодою всіх 26 нинішніх членів.

Як повідомляє агентство «Ройтерз», урядовці США в приватних розмовах із союзниками у НАТО заявляють, що було б краще надати Україні і Грузії План дій іще до того, як у травні посаду Президента Росії перебере Дмитро Медведєв.

Росія виступає категорично проти можливості вступу України і Грузії до НАТО, хай навіть у майбутньому. Натомість США твердо підтримують таку можливість.

У середу Президент США Джордж Буш після зустрічі зі своїм колегою з Грузії Михеїлом Саакашвілі в Вашингтоні заявив, що підтримує шлях Грузії до НАТО і говоритиме про це і на саміті в Бухаресті.

Як вважають, він може висловити таку саму підтримку й Україні на її шляху до НАТО в перебігу візиту до Києва напередодні бухарестського саміту. Неназвані дипломати Північноатлантичного союзу, яких цитує агентство «Ройтерз», кажуть, що США наполягають на наданні Плану дій і Грузії, і Україні.

Отримання і виконання Плану дій для членства є передумовою можливого вступу країни до НАТО, але не обов’язково мусить закінчитися вступом.

Матеріали до теми:

•&nbsp Посол США: Росія не може заборонити Україні стати членом НАТО •&nbsp Десять країн НАТО домагаються надання Україні і Грузії Плану дій для членства – ДПА •&nbsp Відносини України з НАТО зміцнюються – головнокомандувач силами НАТО у Європі, генерал Бентц Креддок •&nbsp Генсек НАТО визнає, що консенсусу щодо України в Альянсі немає
XS
SM
MD
LG