Доступність посилання

ТОП новини

Церемонія запалення Олімпійського вогню не обійшлася без протестів проти насильства в Тибеті


Василь Зілгалов Прага, 24 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Олімпійський вогонь розпочав свою 130-денну подорож до Китаю з батьківщини Олімпіади – зі стародавнього грецького містечка Олімпія. Звідси смолоскип пронесуть через 20 країн до столиці Літньої Олімпіади, де у серпні відкриють Ігри. Незважаючи на суворі заходи безпеки, ритуал в Стародавній Олімпії порушили активісти на підтримку Тибету.

Греція, Олімпія -- церемонія запалення Олімпійського вогоню
Звуки флейти з Олімпії сповістили про початок церемонії запалення і подорожі Олімпійського вогню. Тисячі людей стали свідками того, як 24 «жриці» в античних туніках вийшли на руїни античного храму Гери в Олімпії і верховна «жриця», грецька актриса Марія Навпліоту запалила Олімпійський вогонь від сонячних променів за допомогою параболічного дзеркала. Потім під звуки бубнів верховна «жриця» передала Олімпійський вогонь до рук грецького спортсмена – теквондиста Алесандроса Ніколаїдіса, який і розпочав подорож вогню світом, насамперед – до Пекіна, а потім через 20 країн світу і назад до Китаю.

В Олімпії не обійшлося без інцидентів. Кілька активістів на підтримку Тибету прорвалися до головного мікрофону з гаслами «Бойкот країні, яка нехтує правами людини», де у той момент виступав голова оргкомітету Олімпійських ігор у Пекіні Лю Ці. Лише після того, як порушників відвела поліція, китайський представник продовжив виступ.

«Ігри — величезний поштовх до змін у самому Китаї»

Президент Міжнародного олімпійського комітету Жак Рогге під час виступу на церемонії в Олімпії все ж не знайшов приводу для бойкоту Олімпіади в Китаї з кількох причин.

«По-перше, не можна позбавляти п’яту частину людства вигод олімпійського руху, це просто нечесно. По-друге, ми вважаємо, що Ігри — величезний поштовх до змін у самому Китаї. Ці Ігри відкриють Китай прискіпливому поглядові світу завдяки присутності 25 тисяч представників ЗМІ», – наголосив Жак Рогге .

Президент МОК також висловив сподівання на швидке припинення насильства в Тибеті.

«Я вважаю Жака Рогге і МОК відповідальними за те, що сталося в Тибеті»

Тим часом представник групи Студентів за вільний Тибет Тензін Доржі обвинуватив у кровопролиттях у Тибеті і Президента МОК.

«Я вважаю Жака Рогге і МОК відповідальними за те, що сталося в Тибеті. Перед фактами брутальної і руйнівної політики китайської влади в Тибеті МОК побажав відмовчуватися. Я вимагаю від імені тибетців, щоб МОК скасував з маршруту Олімпійського вогню до Китаю саме Тибет», – зазначив Тензін Доржі.

Але Пекін підтвердив незмінність маршруту Олімпійського вогню та участь у ньому носіїв з Тибету.

Антикитайські протести розпочалися в столиці Тибету, Лхасі, 10 березня і поширилися на сусідні провінції Китаю. Пекін повідомив про 19 загиблих під час цих протестів, але тибетська влада у вигнанні стверджує, що під час придушення протестів було вбито близько 130 осіб.

Матеріали до теми:

• Тибет як «виклик сумлінню світу» • Протести тибетців у Китаї призведуть до міжнародного бойкоту Літньої Олімпіади? • Далай-Лама заявив, що може піти у відставку, якщо насильство у Тибеті не припиниться • У Тибеті масові арешти. За неофіційними даними, загинули близько 80 учасників протестів
XS
SM
MD
LG