Доступність посилання

ТОП новини

Історичні підстави для встановлення на Верецькому перевалі пам’ятників переселенню предків угорців та воякам Карпатської Січі


Віталій Пономарьов Прага, 17 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Верецький перевал на межі Львівщини та Закарпаття важливий для історичної пам’яті і угорців, і українців. Через нього 1100 років тому 8 мадярських племен – предків сучасних угорців – вийшли до Паннонії, яка стала для них новою батьківщиною. А 69 років тому у цих місцях вояки Карпатської Січі боронили Закарпаття від вторгнення угорської та польської армій. Сьогодні ж прагнення увічнити ті події стали причиною політичних суперечок. Отже, чи є історичні підстави для встановлення пам''ятників на Верецькому перевалі? Про це Радіо Свобода спробувало дізнатися у київського історика, професора Мая Панчука.

Угорські та польський солдати біля тіл розстріляних вояків Карпатської Січі. Кордон Карпатської України та Польщі. Березень 1939 р.
(Степан Росоха. Карпатська Січ (1938--1939 рр.). -- 1953)
Р.С.: Пане професоре, скажіть, будь-ласка, чи є історичні підстави для встановлення на Верецькому перевалі пам’ятника переселенню угорців?

М.П.: Ну, є історичний шлях міграції угорців на територію їхньої сучасної батьківщини.У тому числі вони проходили і через Київ, просячи, до речі, дозволу у київських князів. Тому можна ставити на кожному кілометрі і на кожних 100 метрах. Але в цій справі є і політичний аспект. Чому ставити на перевалі? Можна абсолютно закономірно поставити його при виході їх із теперішньої території Закарпаття – із теперішньої української території. І це буде і справедливо, і не буде ніяких політичних спекуляцій навколо цього факту.

Р.С.: А як Ви вважаєте, чи має бути там пам’ятник воякам Карпатської Січі?

М.П.: Пам’ятник воїнам Карпатській Січі, звичайно, має бути, але, знову ж таки, – чому саме на Верецькому перевалі? Він має бути, скажімо, в районі Хуста, в якомусь іншому місці теперішньої Закарпатської області України. Тому що справді – вояки Карпатської Січі, оборонці Карпатської України в період президентства Августина Волошина чинили опір угорській окупації. Значить, монументально відзначити цю подію можна і треба. Але, якщо б не було претензій угорської сторони щодо постановки на перевалі Верецькому цього знака угорцям, то не було б і політичної противаги з боку прихильників увічнення пам’яті воїнів Карпатської Січі. Я вважаю, що ні угорцям, ні Карпатській Січі на цьому перевалі ставити будь-які знаки недоцільно. Знову ж при цьому повторюю, що можна ставити пам’ятники через кожен кілометр, але чи є в цьому смисл? Ідея постановки пам’ятника воїнам Карпатської Січі появилася як політична противага намірам угорської сторони. Здоровий глузд вимагає не політизувати цих періодів історії. Звичайно, потрібний пам’ятник Карпатській Січі, і можна ставити на шляху угорців на теперішню їхню батьківщину пам’ятні знаки, але коли є не досить обґрунтовані претензії однієї сторони, то появляються такі ж не досить обґрунтовані претензії і з другого боку.
XS
SM
MD
LG