Доступність посилання

ТОП новини

У Тибеті масові арешти. За неофіційними даними, загинули близько 80 учасників протестів


Василь Зілгалов Прага, 17 березня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Тибетський уряд у вигнанні заявляє про загибель близько 80 і поранення 75 людей під час сутичок мирних тибетців із китайськими силами безпеки у Лхасі, столиці Тибету. Сутички розпочалися минулого тижня після мирної демонстрації місцевих буддійських ченців і цивільних громадян. Вони відзначали дату повстання тибетців, які виступили 1959 року проти Китаю, який захопив Тибет у 1950 році. Сама китайська влада заявляє, що під час безладу, організованого нібито лише самими демонстрантами, загинуло лише 16 осіб.

Тібет -- колона з китайськими військовими входить до Лхаси, 16 березня 2008 р.
Демонстрації розпочалися в Лхасі 10 березня до 49-ї річниці повстання тибетців проти китайської окупації, яке тоді було придушене Пекіном. Ці акції протесту перетворилися у бунти, перекинулися у регіони Китаю, де проживають етнічні тибетці, включаючи провінції Ґаньсу і Сичуань.

Китайська влада намагається применшити масштаби протестів і брутальність своїх дій, бо боїться підірвати й так заплямоване вже довір’я до Пекіна, який є організатором літньої Олімпіади 2008 року.

Китайська влада обвинувачує у безладі в Тибеті уряд у вигнанні на чолі з Далай-Ламою, духовним лідером тибетців.

Палаюча машина у центрі Лхаси, 14 березня 2008 р.
У неділю китайський армійський генерал Фен Чженцзє заявив журналістам: «Ця проблема нас серйозно хвилює. Всі люди доброї волі повинні бути занепокоєні цим. Внутрішні і зовнішні антикитайські сили розпочали безлад під час роботи Національного народного конгресу. Ми повинні звернути на це увагу. Ми віримо, що тибетська влада і народ Тибету зможуть знайти правильний вихід із ситуації».

Губернатор Тибету Чампа Пунцок, який перебував у Пекіні, заявив, що дані уряду у вигнанні про 80 загиблих під час безладу в автономії є перебільшенням і намагався характеризувати дії влади щодо учасників акцій як беззбройні і «м’які». Чампа Пунцок поклав всю вину за нібито організацію цього безладу на Далай-Ламу, мовляв, той хотів дестабілізувати ситуацію перед Олімпіадою.

Далай-Лама заявив про «культурний геноцид»

Духовний лідер тибетців Далай-Лама
Далай-Лама засудив, за його словами, китайську «владу терору» в Тибеті, звинувативши Пекін у «культурному геноциді» проти тибетців та закликав світ розслідувати справжні причини жорстокого придушення мирних виступів тибетців.

При цьому Далай-Лама підтримав проведення Олімпіади в Китаї, хоча й зауважив: «Чи розуміє китайська влада, чи ні, але тут є проблема. Вона полягає у тому, що нація (тибетська) із прадавньою культурною спадщиною фактично опиняється перед серйозними загрозами».

Пекін докладає максимум зусиль, щоб організувати інформаційну блокаду щодо подій у Тибеті, де, як повідомляють представники уряду у вигнанні, розпочалися масові арешти. Китайська влада блокує супутникові телеканали, інтернет, які можуть бути використані як інформаційні засоби щодо висвітлення останніх подій в Тибеті. Сьогодні поліція Лхаси видворила з регіону групу гонконгських журналістів, яких обвинуватили у ніби-то неправдивих повідомленнях про події в Тибеті.

Більшість країн Заходу закликає Пекін до стриманості по відношенню до демонстрантів у Тибеті і не вважає за необхідне ставити питання про можливий бойкот Олімпіади у зв’язку з протестами тибетців. Держсекретар США Кондоліза Райс висловила занепокоєння «різким збільшенням» поліцейської та військової присутності в Лхасі та околицях.

Матеріали до теми:

• Далай-Лама назвав події в Тибеті «культурним геноцидом»
XS
SM
MD
LG