Доступність посилання

ТОП новини

Переможці парламентських виборів у Пакистані оголосили кандидата на нового прем’єр-міністра


Пакистанська народна партія колишнього прем’єра Пакистану небіжчиці Беназір Бгутто висунула на найвищу урядову посаду заступника голови цієї партії Юсафа Разу Ґіляні. Він був спікером пакистанського парламенту в 1993–96 роках – якраз тоді, коли Беназір Бгутто була прем’єр-міністром, – і далі залишався одним із її чільних помічників.

Пакистанська народна партія колишнього прем’єра Пакистану небіжчиці Беназір Бгутто висунула на найвищу урядову посаду заступника голови цієї партії Юсафа Разу Ґіляні.

Він був спікером пакистанського парламенту в 1993–96 роках – якраз тоді, коли Беназір Бгутто була прем’єр-міністром, – і далі залишався одним із її чільних помічників.

У 2001 році Юсаф Раза Ґіляні потрапив до в’язниці більш як на 5 років за звинуваченнями в службових зловживаннях за часів прем’єрства Беназір Бгутто.

Як вважають, новообраний парламент затвердить його кандидатуру за підтримки коаліційного партнера Пакистанської народної партії – Пакистанської мусульманської ліги (N) іншого колишнього прем’єр-міністра Наваза Шаріфа.

Президент Первез Мушарраф скликав перше засідання нового парламенту, на якому й мають затвердити прем’єра, на понеділок.

За чинним законодавством, Наваз Шаріф не може претендувати на прем’єрство, ані не могла б і Беназір Бгутто, бо вони вже принаймні по двічі чи й більше разів обіймали прем’єрську посаду. За законом, який улаштував президент Первез Мушарраф, – як вважають, саме проти цих двох опозиційних до нього діячів, – прем’єр-міністром можна тепер стати лише двічі.

Так само не може стати прем’єром і нинішній співголова Пакистанської народної партії, чоловік Беназір Бгутто Асіф Алі Зардарі. Він не є депутатом парламенту, бо не мав права балотуватися через звинувачення в корупції.

Не претендує на прем’єрство і формальний голова партії, син Беназір Бгутто, 19-річний студент британського Оксфордського університету Білявал Бгутто Зардарі.

Як вважають, із часом керівництво урядом таки перебере Асіф Алі Зардарі. Нещодавно суд зняв із нього звинувачення, і він зможе пройти до парламенту на найближчих довиборах.

Новий парламент, як очікують, ускладнить діяльність президента Первеза Мушаррафа, бо більшість у ньому становлять його політичні супротивники.

Але й новому урядові доведеться непросто в часи зростання інфляції в Пакистані, зубожіння населення і дедалі активнішої діяльності антиурядових ісламістських повстанців.
XS
SM
MD
LG