Доступність посилання

ТОП новини

Нові антикорупційні ініціативи Віктора Ющенка


Юлія Жмакіна Київ, 15 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Ухвалити закон про створення Національного бюро розслідувань корупційних дій, змінити міру покарання за корупцію і консолідуватися низці міністерств у Міжвідомчій групі з протидії корупції – такі директиви дав сьогодні на спеціальній нараді Президент Віктор Ющенко. І за 3 тижні дати результат. Принаймні, у вигляді плану дій.

Найбільше Віктор Ющенко намагався вплинути на розум, честь і совість учасників наради.

«Я сьогодні до вас звертаюся як до українців. Офіцери, якщо ми не сформуємо ефективний план боротьби з цим політичним злом, якщо ми далі будемо дивитися на ці «маски-шоу», яке робиться в українській політиці, повірте, перед смертним одром вам не буде що сказати вашим дітям», – заявив Президент.

Політична корупція «на горі», – вважає Президент, – мати всієї корупційної системи, яка діє безвідмовно. Ну, а чому чиновники вільні у своїх протизаконних діях, бо, емоційно каже Віктор Ющенко, покарання абсолютно неадекватне злочину.

«Це ж не Америку відкривати!!!»

«У рекомендаціях Групи держав Ради Європи проти корупції (GRECO) Україні радять переглянути систему адміністративної відповідальності за корупцію з встановленням чіткої практики розгляду справ про корупцію як кримінальний злочин. Яку нам ще пораду треба дати, щоб ми зрозуміли, що доки в нас не буде адекватної відповідальності за хабар, за корупцію ми будемо мати низький показник боротьби. Це ж не Америку відкривати!!!», – наголосив Глава держави.

Він закликає усіх дослухатися до рекомендацій міжнародних організацій. Парламент – ухвалити закон про Національне бюро розслідувань. Правоохоронців взятися за моніторинг ситуації із корупційними схемами. Власним указом створює Міжвідомчу групу з протидії корупції. Кожному відомству доручає розробити свій план ведення бойових дій і вже за 3 тижні згрупувати сили для рішучого наступу. Який, переконаний, наштовхнеться на залізобетонний оборонний вал.

«Якщо ми хочемо боротись із цим злом – нам треба починати із себе. Я розумію, що для дуже багатьох політиків ця позиція неприйнятна. Говорячи про Національне бюро розслідувань ми говоримо про колосальну боротьбу, і політичну в тому числі, яка зчиниться навколо цього закону», – сказав Президент.

Час для реальної боротьби із корупцією втрачений?

Спротив буде, адже час для реальної боротьби із корупцією втрачений, – зазначив Радіо Свобода народний депутат від НУНС, заступник голови парламентського комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Стретович.

«А щодо розгляду закону про Національне бюро розслідувань, то спротив у парламенті буде. Оскільки тепер цей орган буде розглядатися як механізм поборювання непокірних, які не будуть підтримувати точку зору, що буде головною у досягненні політичної мети через два роки. Тому важко такий законопроект буде провести через парламент. Але це дуже просто було у лютому-березні-квітні 2005-го, коли парламент був одностайний і прагнув змін. А сьогодні він змінився, прийшло дуже багато тих, хто сидить у корупційних схемах. І хто ж буде рубати сучок, на якому сидить?!», – зауважив Володимир Стретович

Політичної волі у самого Президента не бачить Андрій Кожем’якін, народний депутат від БЮТ, колишній заступник глави СБУ: «Те, що планується створити, зі слів Президента, буде таким самим, якою є зараз боротьба із корупцією, коли обвинувачується Кабмін, виходять якісь незрозумілі укази, то, думаю, з ініціатив Ющенка нічого не вийде. Тому що політичної волі (це головне, що потрібне у боротьбі із корупцією) на сьогоднішній день не існує ані у Секретаріату Президента, ані у самого Президента».

Між тим, експерти вважають, що саме політична воля вищого керівництва держави і його єдність – є одним із визначальних чинників подолання корупції. Далі йдуть: прозорість законодавства, контроль з боку громадянського суспільства і незалежність судової влади.

Політична нестабільність, вважають вони, протистояння Президента і уряду, недієздатність парламенту знівелюють антикорупційні наміри Віктора Ющенка.
XS
SM
MD
LG