Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада ратифікувала протокол про вступ України до СОТ


За ухвалення законопроекту проголосували 411 депутатів. Від голосування втрималися лише депутати фракції Комуністичної партії. Верховна Рада також доручила Кабінету міністрів у місячний строк затвердити план дій щодо адаптації української економіки до норм Світової організації торгівлі. Повноправним членом Організації Україна стане через 30 днів після ратифікації документа. СОТ об’єднує понад півтори сотні країн. Президент Віктор Ющенко вітає ратифікацію протоколу про вступ України до СОТ. Представниця НУНС Ксенія Ляпіна заявила, що як члени СОТ ми пришвидшимо наш розвиток. Представники ж Партії регіонів висловлюють щодо цього певні застереження.


За ухвалення законопроекту № 0041 проголосували 411 депутатів при необхідних 226.

Від голосування втрималися лише депутати фракції Комуністичної партії. Ухвалення закону підтримали депутати із фракції НУ-НС - 72, БЮТ - 155, Блоку Литвина – 20, Партії регіонів - 164.

Верховна Рада також доручила Кабінету міністрів у місячний строк затвердити план дій щодо адаптації української економіки до норм СОТ.

Україна цілком готова до вступу у Світову організацію торгівлі, заявив заступник міністра економіки Валерій П’ятницький під час виступу у парламенті з інформацією уряду щодо законопроектів з питань вступу до СОТ: «Я вважаю, що ми повністю готові до вступу до СОТ».

За словами заступника міністра економіки, Україна має усю належну законодавчу базу та інституції, аби працювати у рамках СОТ.

Валерій П’ятницький також зауважив, що Україна багато зробила у сфері захисту прав інтелектуальної власності: «Ми фактично наблизилися до того рівня, який діє в ЄС».

Президент Віктор Ющенко вітає ратифікацію Верховною Радою протоколу про вступ України до СОТ.

Як повідомляє прес-служба Глави держави, Віктор Ющенко під час розмови з журналістами в Єгипті, де він перебуває з офіційним візитом, особливо наголосив на консолідації, яку продемонстрували депутати парламенту при ухваленні цього рішення: «Я бажав би українському парламенту мати таку єдність і з усіх інших питань, які формують загальнонаціональні інтереси».

Представниця «Нашої України – Народної самооборони» Ксенія Ляпіна заявила, що як члени СОТ ми пришвидшимо наш розвиток, але для цього потрібно працювати: «Працювати владі, покращуючи якість регуляторного клімату, інвестиційного клімату, працювати підприємствам, підвищуючи свою конкурентноздатність. Переконана, що український бізнес давно до цього готовий».

Тим часом представники ж Партії регіонів висловлюють щодо цього певні застереження. Василь Кисельов сказав: «Альтернативи вступу України до СОТ немає. Але, разом з тим, є серйозні застереження, які, в першу чергу, стосуються нашого товаровиробника. Нам потрібно виробити механізми, щоб, коли вступимо до СОТ, не сталося так, що продукція, яка виробляється нашими виробниками, нікому не буде потрібна, а натомість будуть відкриті ринки для всіх іноземних товаровиробників. Тому ми дали протокольне доручення Кабміну протягом місяця створити програму, яка б убезпечила українського товаровиробника».

Членство України у СОТ передбачає сплату щорічного членського внеску. Його розмір визначається на підставі рекомендацій Комітету з питань бюджету, фінансування та управління СОТ і залежить від обсягу зовнішньої торгівлі країни.

Крім цього, Україна також повинна буде зробити одноразовий внесок до робочого фонду СОТ.

***** 5 лютого 2008 року в Женеві Президент України Віктор Ющенко і Генеральний директор Світової організації торгівлі Паскаль Ламі підписали протокол про вступ України до СОТ.

Україна мала час ратифікувати протокол до 4 липня 2008 року, проте у разі потреби цей термін міг бути продовжений за рішенням Генеральної ради СОТ.

Проте повноправним членом Організації Україна стане через 30 днів після ратифікації документа у Верховній Раді.

Після 14 років переговорів Україна стає 152-им членом Світової організації торгівлі.

СОТ об’єднує понад півтори сотні країн.

Матеріал до теми:

•&nbsp Яким бачать європейці майбутнє ділових стосунків з Україною? •&nbsp Верховна Рада забезпечить швидку ратифікацію усіх документів, необхідних для вступу у СОТ – переконана Юлія Тимошенко •&nbsp Єврокомісар: Членство України в СОТ не допоможе їй у стосунках із Росією •&nbsp Україна має п’ять років перехідного періоду для адаптації окремих норм і положень Світової організації торгівлі •&nbsp Віктор Ющенко назвав членство України в СОТ справді історичним моментом і вирішальним етапом у розвитку української економіки

• Генеральна рада СОТ схвалила приєднання України до Організації • Україна стає членом СОТ • Україна вступає до СОТ
XS
SM
MD
LG