Доступність посилання

ТОП новини

Паніка на світовому ринку рису


Прага, 18 квітни, 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Підвищення цін на зернові відчувають по всьому світі. Йдеться вже не лише про пшеницю, ціна якої зросла удвічі за останній рік, а й про рис, яким харчується половина населення нашої планети – 3 мільярди людей.

На світовому ринку рису – паніка. Цього тижня уперше ціна рису досягла тисяча доларів за тонну. Економісти припускають, що ці тенденції будуть продовжуватися, а це призведе до того, що країни почнуть приховувати запаси.

Цього тижня Бангладеш, чиє 130 мільйонне населення вважає рис головним складовим своєї дієти, не закупив жодних запасів.

Філіппіни, найбільший рисовий імпортер зумів закупити лише одну третину необхідного рису. Аналітики прогнозують, що інші великі імпортери рису – Іран, Індонезія, та деякі африканські країни, не зможуть закупити необхідні для їхнього населення кількості рису.

Тим часом такі країни експортери рису, як Таїланд та В’єтнам, почали приховувати запаси, що жене ціну на рис ще вище. Проблему вважають настільки серйозною, що у Філіппінах створили спеціальну комісію з цього питання.

Зростання цін на харчі стає пріоритетним проблемою, з якою стикається уряд Китаю, каже пекінський аналітик Джін Ма.

Оскільки бідне населення видає 40% свого прибутку на харчі, підвищення цін, зокрема на свинину, справді вдаряє по бідних, це також живить інфляцію і це для Китаю є великим пріоритетом.

Рис є основним продуктом для більшості населення Азії. Без м’яса якось можна обійтися, можна зменшити кількість овочів і фруктів у дієті, але коли не вистачає грошей купити рис, тоді справді катастрофа, кажуть експерти.

Менше ніж два долари в день – стільки мають на проживання понад мільярд людей в Азії. Катастрофічно високі ціни на необхідний для них рис не віщують доброго.

Несамовиті стрибки цін на харчові продукти занепокоїли низку міжнародних організацій, від Світового банку до Міжнародного валютного Фонду. А генеральний Секретар ООН Пан Кі Мун збирається скликати світовий саміт з цього питання.

Матеріали до теми:

• Продовольча проблема у світі загострюється • Світовий банк: Нинішнє зростання цін на продукти може призвести до масових заворушень та голоду в бідних країнах
XS
SM
MD
LG