Доступність посилання

ТОП новини

Напруженість у Грузії не припиниться, поки НАТО не надасть їй ПДЧ – експерт


Марія Щур Прага, 19 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Тбілісі заявляють, що російські військові постачають до Абхазії важке озброєння. На підтвердження цього звинувачення грузинське міністерство внутрішніх справ продемонструвало кореспонденту телекомпанії ВВС зйомки безпілотного літака. Російська сторона відкидає звинувачення і говорить, що на території сепаратистського регіону Грузії перебувають лише миротворчі війська. Про те, з чим пов’язане це протистояння, та про те, чого можна очікувати найближчим часом, Радіо Свобода розмовляло з експертом Інституту Гадсона Зейно Баран.

Зейно Баран
Зейно Баран: Ми знаємо, що це була одна з тактик, що їх використовує Росія і буде використовувати, щоб не допустити наближення Грузії до НАТО. Вона намагатиметься дестабілізувати ситуацію настільки, щоб Грузії не можна було надати План дій щодо членства в НАТО. І тому ми хотіли, щоб Грузія і Україна отримали «квиток до НАТО» якомога швидше, щоб позбавити Росію можливості маніпулювати процесом. Але тепер Росія має таку можливість, бо такі країни, як Німеччина, заявили, що вони не хочуть надавати перспективу членства державам, які мають невирішені територіальні проблеми. І тому, я думаю, Росія буде намагатися розіграти «кримську карту», і те, що ми бачимо, агресивні дії в Абхазії.

Р. С.: Чи можна очікувати, що з наближенням грудневої зустрічі міністрів закордонних справ НАТО, на якій вирішуватиметься знову питання про надання ПДЧ Грузії та Україні, тиск Росії посилюватиметься?

З. Б.:
Період до грудня буде надзвичайно важливим, особливо для Заходу, бо він має продемонструвати грузинам і українцям, що НАТО не полишає своїх друзів у важку хвилину, коли Росія буде продовжувати свої дії, спрямовані на дестабілізацію. Але якщо люди будуть розуміти, в якому контексті відбуваються події, то можна сподіватися, що ці дві країни отримають ПДЧ.

Р. С.: Що може зробити Грузія зі свого боку, щоб не піддаватися на провокації та довести, що вона «дозріла» до початку переговорів про членство в НАТО?

З. Б.:
У Грузії наближаються вибори. І це надзвичайно добра можливість для президента Саакашвілі показати, що вони є справді демократичними. Немає жодної причини, щоб вони такими не були. Його партія та його програма є дійсно популярними і значна частина виборців її підтримує з огляду на непривабливість альтернативи. Тому можна сподіватись на добре проведення виборів у Грузії.

Матеріали до теми:

• Росія звинувачує Захід в озброєнні Грузії. Тим часом лідер самопроголошеної Абхазії прибув до Москви • Москва зустріла грузинського міністра шпигунським скандалом • Євросоюз висловлює Грузії підтримку, але не більше • Європейський Союз закликає Росію і Грузію вжити заходів для зняття напруженості в Абхазії • Дії Росії в Грузії мають спонукати українську владу до перестороги, вважають експерти • Чому саме тепер загострилася ситуація довкола Абхазії?
XS
SM
MD
LG