Доступність посилання

ТОП новини

Каннський кінофестиваль розпочинається із серйозної теми


Мар’яна Драч Прага, 14 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні європейські кіномани зібралися на своє головне свято. Увечері у французькому курортному місті Каннах стартує 61 кінофестиваль. У конкурсній програмі знову жодного українського фільму, зате Україна вперше цього року представить свій павільйон.

Плакат 61-го Канського кінофестивалю
Загалом цього року за головний приз – «Золоту пальмову гілку» – змагаються 22 кінофільми. Журі очолює американський актор і режисер Шон Пенн. Серед плеяди зірок, які мають відвідати фестиваль, колишня дружина Шона Пенна Мадонна, Дастін Гофман, Пенелопа Круз і Роберт Де Ніро. Він і буде вручати головну нагороду 25 травня.

А розпочинається фестиваль сьогодні з серйозної теми – фільму «Сліпота» бразильського режисера Фернандо Мейрелесса. Він оповідає про загадкову епідемію сліпоти за книгою лауреата Нобелівської премії, португальця Хосе Сарамаґо. У фільмі знялися зірки: Джуліанна Мур і Марк Рудольфо.

Серед молодих режисерів ізраїльтянин Арі Фолман. Він представить фільм у несподіваному для Канн форматі – анімаційну документальну картину про вторгнення Ізраїлю до Лівану в 1982 році. А голлівудський важковаговик Клінт Іствуд покаже фільм «Підміна», у якому Анджеліна Джолі грає матір, якій повернули викрадену дитину, але не її. Принаймні, так здається героїні.

Серед фільмів, що поза конкурсом, є й українські

Та ж Анджеліна Джолі озвучує повнометражний мульфільм «Кунг Фу Панда», котрий розповідає про хороброго ведмедика, що досконало володіє бойовим мистецтвом. Але ця картина буде поза конкурсом у Каннах, так само як і новий фільм Стівена Спілберґа з продовженням пригод мандрівника Індіани Джонса. На цю стрічку любителі кіно чекали майже два десятиліття.

Поза конкурсом фестивалю будуть й українські фільми, серед яких «Кастинг» режисера Олександра Шапіро, «Богдан-Зиновій Хмельницький» Миколи Мащенка.

Український кінокритик Володимир Войтенко має оптимістичні очікування він Канн: «Коли там ніколи не було нашого павільйону, то не було ніякого ефекту. Безперечно, розголос має бути. Є сподівання, що хтось зацікавиться придбанням фільмів».

Родзинкою української презентації в Каннах має стати прийом в одному з ресторанів на набережній Круазетт. Очікують на участь Жерара Депардьє та інших зірок. І там виступатиме український етно-гурт «Даха Браха».

Матеріали до теми:

• Українська кінопрезентація в Каннах
XS
SM
MD
LG