Доступність посилання

ТОП новини

Москва зустріла грузинського міністра шпигунським скандалом


Василь Зілгалов Прага, 16 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Напружені відносини між Росією та Грузією ще більше ускладнилися після того, як Москва повідомила про затримання російського громадянина грузинської національності за обвинуваченням у шпигунстві на користь Грузії та його участі в терористичних діях на теренах Північного Кавказу. Про це оголосили якраз у день прибуття до Москви міністра Грузії у справах реінтеграції Темура Якобашвілі для переговорів довкола Абхазії.

Міністр Грузії у справах реінтеграції Темур Якобашвілі
У Тбілісі міністр оборони Шота Хізанішвілі назвав повідомлення Москви про затримання грузинського шпигуна «примітивною провокацією» і запізнілим відлунням видворення з Грузії чотирьох російських військових за обвинуваченням у шпигунстві.

Напруженість у відносинах Росії та Грузії наростає останніми тижнями, особливо після збільшення російської військової присутності в Абхазії, яку Тбілісі вважає невід’ємною частиною своєї території. Росія мотивує збільшення своїх миротворців нібито лише у рамках угоди країн СНД від 1994 року. Хоча Грузія вважає, що згідно з угодою про перемир’я, будь-які зміни у військовій присутності повинні бути узгоджені зі всіма сторонами конфлікту. На цьому наголосила міністр закордонних справ Грузії Катерина Ткешелашвілі у розмові з Радіо Свобода, назвавши згадані дії Росії «незаконними і недружніми».

«І за формою дій, і за характером збройних сил, які Росія ввела на територію Абхазії, зрозуміло, що сьогодні ми маємо справу з воєнним втручанням на території Грузії. І якщо ми використовуємо сучасну міжнародну правову мову, то це є акт агресії», – зазначила Катерина Ткешелашвілі.

Буш намагався пом’якшити твердження, що Росія і Грузія були на грані війни

У ці дні грузинська влада веде активні міжнародні переговори для того, щоб схилити світову спільноту до реальних кроків на підтримку суверенітету Грузії саме в Абхазії. Президент Саакашвілі намагався переконати у цьому президента США Джорджа Буш 15 травня, під час зустрічі в Ізраїлі на святкуванні 60-річчя цієї країни.

Джордж Буш намагався всіляко пом’якшити твердження Тбілісі, що Росія і Грузія цими днями були на грані війни. Раніше цього тижня міністр Грузії у справах реінтеграції Темур Якобашвілі стверджував, що нібито лише неофіційне втручання Франції у Москві запобігло війні в Абхазії.

Тбілісі і Москва по-різному оцінюють резолюцію ООН

Ухвалення вчора в ООН резолюції про повернення грузинських біженців до рідних домівок в Абхазії назвали в Тбілісі кроком до взаємного примирення двох народів – грузинів та абхазців.

А Москва вустами свого міністра закордонних справ Сергія Лаврова називає ці та інші міжнародні зусилля Грузії «пропагандою».

«Замість того, щоб виконувати свої власні зобов’язання, досягнуті в рамках переговорного процесу, здійснюються спроби інтернаціоналізації південно-осетинського і абхазького конфліктів. На мій погляд, ці спроби свідчать про те, що Тбілісі не зацікавлений у їхньому реальному вирішенні, яке базувалося б на балансі інтересів, на взаємному врахуванні інтересів», – заявив Сергій Лавров.

Ця заява керівника МЗС Росії пролунала в день приїзду грузинського міністра в справах реінтеграції Темура Якобашвілі до Москви. Російські газети тим часом пишуть, що Якобашвілі запропонує Росії прийняти конференцію з мирного вирішення конфліктів. Але чи сприятиме покращенню відносин між Москвою та Тбілісі те, що ФСБ саме зараз ініціює новий шпигунський скандал?

Матеріали до теми:

• Євросоюз висловлює Грузії підтримку, але не більше • Європейський Союз закликає Росію і Грузію вжити заходів для зняття напруженості в Абхазії • Дії Росії в Грузії мають спонукати українську владу до перестороги, вважають експерти • Чому саме тепер загострилася ситуація довкола Абхазії? • ООН висловлює стурбованість черговим погіршенням російсько-грузинських відносин
XS
SM
MD
LG