Доступність посилання

ТОП новини

Дії Росії в Грузії мають спонукати українську владу до перестороги, вважають експерти


Кирило Булкін Київ, 2 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) –Збільшення російського військового контингенту в Абхазії з двох до трьох тисяч осіб і дії Росії щодо підтримки сепаратистських режимів в Абхазії та Південній Осетії викликали занепокоєння світової спільноти. А президенти України та Грузії виступили зі спеціальною заявою, де засудили заяви російських представників про можливість застосування Росією «воєнних засобів» для захисту «співвітчизників» в Абхазії. Тож якою мірою нинішнє російсько-грузинське загострення має стати пересторогою для України?

Міхеї Саакашвілі і Віктор Ющенко (архівне фото)
«Ідеться вже не про Грузію. Ідеться про набагато більші речі, ніж сама лише Грузія. Ідеться про фундаментальні принципи, вартості та безпеку решти Європи».

Ці слова президента Грузії Міхеїла Саакашвілі про необхідність швидкої реакції європейської спільноти на дії Росії щодо підтримки сепаратистських режимів в Абхазії та Південній Осетії, сказані в інтерв’ю агентству «Ройтерз», цілком можна віднести й до України, вважають аналітики.

Адже навряд чи якусь іншу країну Росія настільки наполегливо зараховує до зони своїх геополітичних інтересів. А якими засобами Росія готова відстоювати свої ці свої інтереси, свідчить загострення ситуації навколо Абхазії і Південної Осетії.

Козацькі угруповання збираються воювати не лише в Грузії, але й у Криму?

Директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос вважає, що сьогодні Росія намагається реалізувати в Грузії свої імперські амбіції, поглинувши Абхазію та Південну Осетію. Але оскільки офіційна Москва не може кинути відвертий виклик світовому співтовариству, вона здійснює свої наміри завуальовано, прикриваючись захистом інтересів російських громадян у цих республіках, тобто місцевих мешканців, яким Росія понароздавала своє громадянство.

А от воєнізовані угруповання російських козаків, формально не пов’язані зі владою Росії, але заохочувані й підтримувані нею, прямо заявляють про можливість і необхідність воєнних дій на території Грузії. Це є дуже небезпечним і для України, каже Ігор Семиволос.

«Вони говорять про ці території, але так само говорять про Крим. У цьому послідовному списку територій, де вони збираються вести війну проти грузинів або проти української влади, вони згадують і Крим. І в цьому сенсі очевидно, що це створює реальну небезпеку для України», – наголошує фахівець.

Російські паспорти в Абхазії і Південній Осетії «роздавали мішками»

Політолог Ігор Лосєв вказує на ще один механізм російського впливу, який реалізується в Криму так само, як у сепаратистських республіках Грузії, – це роздача російських паспортів на цих територіях.

«Ті росіяни, які тікають до Росії з таких дуже «дружніх» до Росії держав, як Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, коли повертаються на історичну батьківщину, роками не можуть отримати російське громадянство. А в Абхазії і в Південній Осетії людям роздавали російські паспорти мішками. А тепер Росія каже: це наші громадяни, наше військо повинне їх захищати. Ну, як колись Адольф Алоїзович Гітлер захищав судетських німців, внаслідок чого з мапи Європи зникла держава Чехословаччина. Звичайно, це може бути застосовано і проти України, і проти Молдови, і проти будь-якої іншої держави на пострадянському просторі. Є люди в нас, у Криму, які мають російські паспорти, таких людей чимало. Є люди, які мають по два паспорти – російський і український», – нагадує політолог.

Зрештою, вважає він, будь-яка держава має право роздавати будь-кому свої паспорти. Та водночас будь-яка держава має право депортувати зі своєї території іноземців, якщо ті порушують її закони або загрожують національній безпеці.

Матеріали до теми:

• Чому саме тепер загострилася ситуація довкола Абхазії? • ООН висловлює стурбованість черговим погіршенням російсько-грузинських відносин • ООН висловлює стурбованість черговим погіршенням російсько-грузинських відносин • Президенти України і Грузії занепокоєні намаганнями Росії поставити під сумнів територіальну цілісність Грузії • Україна і Грузія закликають Росію відмовитися від реалізації проголошених планів щодо Абхазії та Південної Осетії • Введення Росією додаткових військових сил до Абхазії викликало гострі реакції в Тбілісі • «Якщо уникнути агресії не вдасться, то Збройні Сили Грузії захищатимуть свою Батьківщину» – Гіорг Тарґамадзе • «Таких агресивних заяв (Росії), які упродовж останніх кількох тижнів чуємо, ми раніше не чули» – Давид Какабадзе • НАТО стежить за рухом російських військ в Абхазії • Росія нарощує свої миротворчі сили в Абхазії та Південній Осетії • Грузія готується до воєнної операції в Абхазії, заявляє МЗС Росії • Україна серйозно стурбована деструктивною лінією Росії і її невиваженими кроками щодо Абхазії й Південної Осетії • Кондоліза Райс «дуже занепокоєна» рішенням Росії посилити співпрацю з грузинськими сепаратистами • США, НАТО й ЄС закликають Росію відмовитися від зміцнення зв’язків із Абхазією й Південною Осетією
XS
SM
MD
LG