Доступність посилання

ТОП новини

І в новому році у кримських мусульман старі проблеми з дозволом на будівництво Джума-джамі


Молитва на місці, де мала б бути Соборна мечеть
Молитва на місці, де мала б бути Соборна мечеть

Сімферополь – Для кримських мусульман і в новому році проблеми старі. Якраз напередодні свят стало відомо, що Судова палата з господарських питань Верховного Суду України затвердила нове судове розслідування позову Духовного управління мусульман Криму до Сімферопольської міськради щодо надання землі для будівництва у Сімферополі Соборної мечеті. Мусульмани протягом минулого року виграли кілька судів у перших інстанціях і вже збиралися починати будівництво Джума-джамі – Соборної мечеті Сімферополя. Тепер судова тяганина піде по новому колу.

Духовне управління мусульман Криму назвало рішення Судової палати з господарських питань Верховного Суду України, яке направило його позов до Сімферопольської міськради на новий розгляд, «замовним».

Мусульманське духовенство обурило те, що судові інстанції в Києві надіслали свої рішення до ДУМК уже після того, як термін їхнього оскарження вибіг.

Муфтій мусульман Криму Аджи Еміралі Аблаєв
Муфтій мусульман Криму Аджи Еміралі Аблаєв заявив, що і судді судової колегії Судової палати з господарських справ Верховного суду України, і судді Судової колегії Вищого господарського суду України, «розглядаючи цю справу, виявили необ’єктивне та упереджене ставлення до сторін суперечки і до самої справи, що є підставою говорити про замовний характер ухвалених ними рішень».

Дозвіл на спорудження мечеті як тест на ставлення влади до мусульман

Питання спорудження в Сімферополі Соборної мечеті не вирішується в адміністративному центрі автономії впродовж багатьох років. Ця давня історія тягнеться з початку 90-х років минулого століття, коли кримські татари масово поверталися на батьківщину і постала проблема відновлення старих і будівництва нових культових споруд.

У Сімферополі не було великої мечеті, і з того часу мусульмани домагалися надання їм землі для спорудження Соборної мечеті. Зрештою, міськрада 2004 року запропонувала ділянку на околиці Сімферополя, і Муфтіят пішов на компроміс. За 2 з половиною роки мусульмани зібрали усі необхідні документи і розробили проект культової споруди, на що витратили не тільки час, але й значні кошти.

Але наприкінці 2007 року новий склад міськради скасував своє попереднє рішення і заборонив спорудження мечеті. З того часу мусульмани судяться і проводять акції протесту.

Зрештою, вони виграли всі суди першої та другої інстанцій, і мерія вже була зобов’язана підписати з ДУМК угоду про оренду землі. Але вона подала ще одну касацію до Вищого господарського суду України. І от рішення – повернути справу на нове судове розслідування…

Тут мала б постати Соборна мечеть
Чи відреагують Президент і Генпрокурор?

У своїй спеціальній заяві Духовне управління мусульман Криму закликало Генерального прокурора і Президента України використати повноваження, покладені на них чинним українським законодавством, і «припинити відкриту дискримінацію мусульман Криму – громадян України з боку місцевої влади автономії».

Як мовиться в заяві, ці дії влади «тепер уже спираються на рішення суддів, що здійснюють правосуддя за замовленням, а не за законами».

У міській раді Сімферополя заявили, що переконані у своїй правоті і готові до нового кола судових суперечок із мусульманами.

Водночас у Прокуратурі АРК повідомили, що не отримували звернень Духовного управління мусульман Криму.

(Сімферополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG