Доступність посилання

ТОП новини

Сталін у метро


Київ – Реконструйована станція московського метро «Курська» знову прославляє Сталіна.

Відвідувачів станції Московського метрополітену «Курська» після її реконструкції очікувала справжня сенсація – поява на стелі величезних літер, з яких складається цитата першого гімну Радянського Союзу. «Нас вырастил Сталин на верность народу, на труд и на подвиги нас вдохновил» – можна тепер прочитати у вестибюлі. Керівництво метрополітену наполягає на тому, що було відтворено справжній історичний образ станції – ніякої політики.

Проте погодитися із таким трактуванням реконструкції важко.

Насамперед тому, що після відкриття станції «Курська» кільцевої лінії у радянські часи на її стелі можна було прочитати – по колу – кілька рядків з гімну: «Сквозь грозы сияло нам Солнце свободы и Ленин великий нам путь озарил. Нас вырастил Сталин на верность народу...». Після ХХІІ з’їзду КПРС рядки про Сталіна прибрали, а от рядки про Леніна, звичайно ж, залишились. Так от тепер рядки про Сталіна опинились саме на тому місці, де раніше були рядки про Леніна. А першої частини куплету на стелі немає взагалі!

Сталіна реабілітують згори

Тижневик «Коммерсантъ Власть» надрукував поруч фотографії нового і старого вестибюлю, щоб кожний міг переконатися: директор Московського метрополітену Дмитро Гаєв ( а саме він був ініціатором сталінської реконструкції) просто бреше. І про якесь відновлення історичного образу станції не може бути й мови.

Мова йде про інше: про бажання обережно привчити росіян, що в образі Сталіна немає нічого злочинного, що це просто великий державний діяч недавнього минулого, переможець у війні, засновник великої держави. А репресії, мільйони загиблих та інші «плями» на репутації генералісімуса – так, історичні обставини. Ну, насправді, не міг же присвячувати такі натхненні рядки поганій людині видатний поет Сергій Михалков, якого тільки недавно проводжали в останню путь у присутності перших осіб держави?

І таке нібито обережне повернення Сталіна – не просто особисте бажання директора метро, а той запит згори, який він відчув і втілив у камені. Зрозуміло це і суспільство.

Не випадково проти замаскованої реабілітації генералісімуса виступив представник Православної церкви Всеволод Чаплін, якого вважають близьким співробітником патріарха Кирила. І тут погляд церкви збігся з позицією правозахисників і представників організацій жертв сталінізму. Дивуватися нема чого, адже мова йде не лише про історію, але й про мораль, про саму людську душу, над якою насміюються під оновленим куполом станції московського метро.

(Київ – Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

XS
SM
MD
LG