Доступність посилання

ТОП новини

Базу даних електронного архіву СБУ отримали два університети


Національний університет «Києво-Могилянська академія» та Львівський національний університет імені Івана Франка отримали базу даних Відкритого електронного архіву Служби безпеки України.

Як повідомили у прес-службі Центру досліджень визвольного руху, 18 березня нове керівництво спецслужби припинило поповнення баз даних Відкритого електронного архіву СБУ, яке відбувалося щоденно від 2 жовтня 2008 року.

18 березня в бібліотеці Києво-Могилянської академії відбулася презентація Відкритого електронного архіву СБУ, яку відкрив президент НаУКМА Сергій Квіт. Екс-директор архіву СБУ Володимир В’ятрович, з приходом якого на цю посаду розпочалося масштабне розсекречення таємних архівів КДБ, ознайомив студентів та науковців університету з системою електронного архіву.

В’ятрович заявив, що Відкритий електронний архів на сьогодні містить понад 17 тисяч електронних копій архівних документів. Ще вдвічі більше копій були готові до внесення в базу даних, але зараз цей процес зупинили.

Водночас директор наукової бібліотеки НаУКМА Тетяна Ярошенко запевнила: «Рукописи не горять, а тим паче електронні документи, які тепер на серверах університету. Ми дамо доступ до них зовнішньому світу, і ніхто не зможе закрити чи знищити цю інформацію».

2 жовтня 2008 року при Галузевому державному архіві Служби безпеки України розпочав роботу Відкритий електронний архів (Інформаційно-довідковий зал), першочергове завдання якого – спрощення доступу та використання документів із архіву СБУ. Протягом півроку його мережа охопила всі обласні центри. До останніх днів цей архів поповнювався щоденно працівниками архіву СБУ та волонтерами з громадських організацій та університетів.

11 березня 2010 року новопризначений голова СБУ Валерій Хорошковський заявив, що служба призупиняє роботу з розсекречення та оприлюднення архівів. Того ж дня Президент України Віктор Янукович підписав указ про звільнення директора архіву СБУ Володимира В’ятровича.
XS
SM
MD
LG