Доступність посилання

ТОП новини

Запущений перший в історії людства Великий адронний колайдер


Вчені у контрольній залі Великого адронного колайдера. Швейцарія, 30 березня 2010 року
Вчені у контрольній залі Великого адронного колайдера. Швейцарія, 30 березня 2010 року

Прага – Сьогодні у Швейцарії розпочався небувалий у світовій науці експеримент. Фізики запустили Large Hadron Collider – Великий адронний колайдер – прискорювач елементарних частинок, щоб відтворити умови, за яких, ймовірно, дійшло до створення всесвіту. Потрібно почекати, і експеримент принесе результати, переконані учені. Та вже нині до Швейцарії звернені погляди усіх, хто хоче знати більше про Землю і Всесвіт.

Європейський Великий адронний колайдер – найдорожчий в історії людства науковий експеримент. Найбільший у світі агрегат, чи точніше, складний високотехнічний комплекс зведений у Європейському центрі ядерних досліджень неподалік від Женеви. Над проектом працювало близько 10 тисяч учених із 80 країн світу, включно з українськими фізиками.

Прискорювач розміщений в округлому тунелі довжиною 27 кілометрів, який пролягає під землею на кордоні між Швейцарією і Францією на глибині до 150 метрів. Проект був задуманий ще в 1984 році, але через його складність і низку зривів, які, без сумнівів, можна розглядати як наукові пошуки, до запуску дійшло тільки сьогодні. Але й нинішній ранок не обійшовся без сюрпризу: промені протонів, які вчені мали у двох протилежних напрямках запустити і зіштовхнути, згубились, тобто пропали. Причина в дрібному зриві з електрикою, який, на щастя, не вплинув на проведення експерименту, а лише на кілька годин його відклав.

Зараз потоки протонів рухаються один назустріч другому зі швидкістю світла, сьогодні мало б дійти до їхнього зіткнення, яке може спричинитися до народження велетенської енергії, такої, що зможе імітувати, як виглядав Всесвіт відразу після Великого вибуху.

Для вчених запуск колайдера означає реалізацію віковічної мрії.

«Сьогодні нас огортають гарні почуття та емоції, великий ентузіазм, – каже учасниця експерименту, італійський фізик Фабіола Джанотті. – Ці прилади, прискорювач і детектори, фантастичні, це високотехнічні інструменти. Все це так, але, передусім, це люди».

Звичайно, не можна сьогодні остаточно стверджувати, як виглядатиме наш світ після «Великого вибуху». Адже є й голоси, які застерігають перед загрозою створення «темної діри» чи навіть перед кінцем світу. Поза сумнівом тільки одне: високі технології початку 21-го століття дають можливість людині заглянути за межу, довідатись більше про себе і світ, у якому живемо, щоб навчитись ставитись до нього з більшою увагою.
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG