Доступність посилання

ТОП новини

Українці змушують росіян відвертатися від російської мови і змінювати імена (європейська преса)


Прага – Інколи в західній пресі з’являються досить суперечливі статті про Україну. Дехто вважає їх інколи замовними. І на початку цього тижня в європейській пресі також є подібні статті, одна з них викликала навіть хвилю обурення у читачів, бо оглядач, як вони пишуть на його форумі, «просто пихатий незнайка ситуації в Україні»... Однак більшість статей сьогоднішньої преси присвячена все ж реальним проблемам взаємин України з ЄС, своїми сусідами, чи наближенню місцевих українських виборів або ж ймовірності політичного хаосу унаслідок намагання Президента Януковича «повернути собі повноваження Кучми».

Британський оглядач із «Дейлі Мейл» Пітер Хітченс написав, після відвідин України, про свої враження від поїздки до Криму, на Схід України у статті під назвою «Це світова столиця абсурду». Де автор стверджує, що «українці змушують росіян відвертатися від їхньої мови і змінювати свої імена». Автор також вважає, що «намагатися відрізати Росію від великих рівнин України і берегів Чорного моря – все одно, що зносити Гімалаї бульдозером». Хітченс також заперечує «страшилки про Росію, бо насправді незалежності Британії загрожує Євросоюз, а миру і процвітанню – якась місцевість, набагато східніше від Росії». Автор також називає абсурдом нав’язування української мови в кінотеатрах, бідкається за долю відставних російських офіцерів у Севастополі. Хітченс робить висновок, на основі фрагментів російськомовного життя Горлівки, що «люди сподіваються на майбутнє, пов’язане з Росією і розраховують на нього». Автор статті в «Дейлі Мейл» також закликає Захід перестати знущатися над Росією, лякати її НАТО, і дати можливість росіянам утвердитися на їхніх історичних землях – в українських степах, Криму, Севастополі... Зауважимо, що форум цієї статті в «Дейлі Мейл» заповнений досить ґрунтовними і гострими реакціями британців та інших читачів на висновки Хітченса щодо українців, їхньої мови та культури.

Брюссельське видання EUObserver наголошує, що «політика України в галузі охорони природного середовища непокоїть Брюссель». Тут йдеться про те, що українська влада у своїх природоохоронних заходах і політиці щодо викидів двоокису вуглецю в атмосферу зовсім ігнорує вимоги громадських організацій і рухів щодо згаданих стратегій. Єврокомісія, як зазначено в публікації, не збирається виділяти кошти для цих державних програм, якщо влада в Україні «не буде консультуватися в цих питаннях із громадськістю і не робитиме це прозоро». У ЄС вважають, що Києву мало користуватися своїми перевагами у квотах на викидами вуглецю в атмосферу і безмежно збільшувати промислові викиди, не рахуючись із загальноєвропейською стратегією з охорони природного середовища. Брюссель наголошує, що виділення перших 35 мільйонів євро допомоги з боку ЄС Україні на природоохоронні заходи залежатиме від консультації із громадськістю в Україні. Тут також наводиться критика експертів, що донедавна Єврокомісія більше переймалася енергетичним сектором України і модернізацією української ГТС та ігнорувала масштаби забруднення природного середовища в цій східноєвропейській державі, яке набирає загрозливих масштабів. У матеріалі також ідеться про сподівання Брюсселя на те, що зі вступом до Європейського енергетичного співтовариства енерго- та природоохоронна політика Києва буде наближена до стандартів ЄС.

Російська «Нєзавісімая газета» пише, що намагання Президента Януковича «повернути собі повноваження Кучми можуть обернутися політичним хаосом в Україні». Чимало експертів, яких цитує московське видання, попереджають, що «у випадку скасування Конституційним Судом політреформи 2004 року народ має право вимагати дострокових парламентських, президентських виборів та переобрання нинішнього складу Конституційного Суду». Опозиція і низка експертів, як наголошує «Нєзавісімая газета», «стверджують, що ситуація в державі нагадує нині події, що передували Помаранчевій революції.., але люди зараз «більш агресивні, аніж у 2004 році».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG