Доступність посилання

ТОП новини

Парламент після акції протесту відклав розгляд законопроекту «Про мови»


Акція протесту проти розгляду законопроекту «Про мови» біля будівлі комітетів Верховної Ради, Київ, 4 жовтня 2010 року
Акція протесту проти розгляду законопроекту «Про мови» біля будівлі комітетів Верховної Ради, Київ, 4 жовтня 2010 року

Київ – Акція протесту проти ухвалення запропонованого коаліцією проекту Закону «Про мови в Україні», що відбулася у понеділок під стінами Верховної Ради, досягла своєї тактичної мети. Погоджувальна рада парламенту відклала розгляд документа на невизначений час. Представники коаліції стверджують, що не хочуть збурювати протистояння в суспільстві. Втім, опозиція заявляє, що більшість лише вичікує слушного моменту для ухвалення закону, що за їхніми словами, применшить роль української мови в житті суспільства.

«Врятуй свою мову!»

x
«Врятуй свою мову!»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
«Другій державні мові – ні! Другій державній мові – ні!», – скандували учасники акції «Врятуй свою мову!», що відбулася в понеділок під Верховною Радою, у той час, коли Погоджувальна рада визначала порядок денний засідань нинішнього пленарного тижня.

Близько півтисячі представників громадських організацій та інтелігенції таким чином висловили своє ставлення до проекту Закону «Про мови в Україні», запропонованого членами коаліції. В акції взяли участь письменники Віталій і Дмитро Капранови, фронт-мен гурту «Танок на Майдані Конго» Фагот, учасники хору «Гомін» та співак Сашко Положинський, на думку якого запропонований законопроект має бути взагалі знятий з розгляду парламенту.

«Фактично, цей закон витісняє українську мову на становище такої напівмертвої, сухої офіційної мови, яка не матиме можливості застосування у повсякденному житті», – заявив Положинський у розмові з Радіо Свобода.

Парламентар від Партії регіонів Юрій Мірошниченко (праворуч) під час опозиційної акції
Зокрема, законопроект передбачає запровадження діловодства російською мовою та розширення її використання у навчальному процесі. Депутати з коаліції стверджують, що такий Закон «Про мови» захистить права національних меншин і вкотре посилаються на Європейську хартію регіональних мов.

«Ми повинні забезпечити мовні права громадян, з іншого боку, ми не повинні збурити протистояння у суспільстві, – сказав Радіо Свобода депутат-регіонал Юрій Мірошниченко. – Я ще не читав усіх коментарів, які повинні надати правники. Голова Верховної Ради надіслав до усіх експертних установ. Будемо визначатися».

Законопроект надає переваги лише російській мові – представник польської громади

Тим часом до акції протесту патріотично налаштованих українців долучилися і представники національних меншин. Коаліційний проект закону надає переваги лише одній мові, заявив Радіо Свобода представник польської громадської організації Києва «Згода» Володимир Іванченко.

«Ми, поляки Києва, вважаємо, що нічого він не несе для польської національної меншини, бо він, фактично, зроблений під запровадження, де-факто, російської мови як другої державної, а фактично, навіть, єдиної і першої», – наголосив Іванченко.

Коаліція не відмовиться від своїх планів – Доній

Погоджувальна рада парламенту вирішали відкласти розгляд законопроекту на невизначене майбутнє, повідомив народний депутат від БЮТ Андрій Шевченко. Водночас, інший представник опозиції, член фракції НУНС Олесь Доній сказав Радіо Свобода, що питання не можна вважати закритим.

«Очевидно, що вони взяли паузу, з огляду на непередбачуваність ситуації. Але чекають слушного моменту. Коли вони побачать, що або громадянське суспільство ослабло, або опозиція ослабла, і тоді, як, свого часу, вони протягли у силовий спосіб ратифікацію харківських домовленостей, вони будуть протягувати і це у силовий спосіб», – зауважив депутат.

Авторами проекту Закону «Про мови в Україні», зареєстрованого у Верховній Раді на початку вересня, є голови фракцій Комуністів і Партії Регіонів Петро Симоненко та Олександр Єфремов, а також член фракції Блоку Литвина Сергій Гриневецький. Вчена рада Києво-Могилянської академії, вивчивши документ, заявила, що його ухвалення призведе до витіснення української мови і запропонувала напрацювати новий закон за участі фахівців.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG