Доступність посилання

ТОП новини

Час незалежних мерів в Україні минув (європейська преса)


Прага – Оглядачі продовжують аналізувати підсумки місцевих виборів в Україні. І, як виглядає, сумніви міжнародних експертів щодо здатності влади Януковича поєднувати демократію та економічні реформи стали після цих перегонів ще більшими. Єдине, в чому успішно просунулася влада Януковича – це зміцнення їхньої силової вертикалі в державі, вважають автори аналізів у європейській пресі по гарячих слідах тиску влади на місцеві волевиявлення. Тим часом чеські туристи вважають Україну безпечною, дешевою і бідною. А чеські кондитери розраховують цієї зими лише на українські горіхи.

Впливовий лондонський часопис «Економіст» аналізує життя українців «під владою Януковича» і зауважує, що «нечесні місцеві вибори дають уявлення про нову Україну». Автори аналізу вважають, що «небезпека нинішньої влади у Києві полягає в тому, що якщо Янукович буде не в змозі поєднати демократію і реформи, котрі гарантували б йому другий термін, він може піддатися спокусі репресивних заходів, що створить ще більші проблеми для України»... На такі припущення аналітиків «Економіста» наштовхують невтішні підсумки місцевих виборів, які показали, що влада задіяла цілий арсенал антидемократичних методів,щоб зміцнити «свою силову вертикаль». «Перелік скарг довгий і красномовний. Це включає і створення партій-клонів, і відмови реєструвати кандидатів, фізичне насильство і залякування», – йдеться в статті. «Економіст» також наголошує, що міжнародні спостерігачі не в захваті від виборів і критикують їх. Особливо брутальність дій нинішньої влади, як інформує «Економіст», було видно на виборах мерів великих міст, де Партія регіонів намагалася зміцнити свою позицію будь-якою ціною. Видання змальовує деякі сумні й кричущі за своєю брутальністю деталі виборів мера Одеси і нагадує, що напередодні виборів Партія регіонів попередила: «час незалежних мерів минув». У Януковича вважають, що віднині кожний має стати складовою вертикалі влади – від Президента до мера. Однобокість дій влади Януковича, на думку авторів аналізу, стає явною, вона дбає, насамперед, про нарощування своїх м’язів, а про реформи лише говорить, бо консенсусу щодо цього немає ні в конкуруючому бізнесі, ні в конкуруючих політичних фракціях. Влада Януковича афішує боротьбу з корупцією, але закони застосовує лише проти своїх противників. Експерти також вважають, що Україна має малий запас ресурсів для проведення реформ, «дійові особи нібито нові, а багато зі старих методів і схем залишилися».

Низка європейських видань аналізують матеріали й аналізи 20-річчя існування Індексу ООН з людського розвитку. Так, «Нойє Цюрхер Цайтунґ» бідкається, що Швейцарія у рейтингу якості життя «впала» із 9-го на 13 місце в доповіді ООН, а, наприклад, Норвегія зберегла свої позиції на вершині цього аналізу фахівців у галузі потенціалу людського розвитку. Тут також наголошено, що одними з неблагополучних у плані тривалості життя залишаються Росія, Україна, Казахстан, де середній вік громадян від 65 до 68 років, тоді коли у західних країнах середня тривалість життя вже «перевалила» за 80. «Головні причини такого стану в Україні, Казахстані... – наростання загрози ВІЛ-інфекції та алкоголізм», – резюмує «Нойє Цюрхер Цайтунґ».

А британська «Ґардіан» у свою чергу наголошує, що згідно з Індексом людського розвитку ООН, ніщо не змінилося в Норвегії та Зімбабве, бо ці країни так і залишилися, відповідно – на першому і останньому місцях цього звіту. А найбільше негативних змін в Індексі серед країн Латинської Америки та серед країн колишнього радянського блоку: Вірменії, України, Білорусі, Молдови та Узбекистану, зауважує «Ґардіан». І головні проблеми цих країн, на думку газети, – наростання нерівності серед громадян у доходах та, відповідно, й бідності, яка стала ще більш явною тут за останні 5 років.

Автор чеської «Днес» Якуб Покорни ділиться своїми враженнями від подорожі Україною і доходить висновку, що ця держава «абсолютно безпечна». «Назвав би Україну, – каже він, – біднішою східною Словаччиною». Автор із захопленням змальовує красу природи Карпат, Волині, Галичини, вказує на контрасти та досить низькі ціни, «за винятком Києва». Не рекомендує Якуб Покорний користуватися місцевими поїздами в Україні, бо вони «дуже повільні», але рекомендує ознайомитися з чудовою архітектурою та історією українських міст. Автор вважає, що, незважаючи на труднощі перетину кордону між ЄС і Україною, туристам варто поїхати до цієї держави, яка є найбільшою за територією у Європі.

Чеська газета «Днесь» також інформує, що чеські торговці і власники крамниць розраховують цього року на великі партії горіхів із України, бо в Чехії «урожай їхній був рекордно низький», а ціна на горіхи на чеському ринку вже нині вища, аніж на мигдаль.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG