Доступність посилання

ТОП новини

Весна-2011 чи осінь-2012: КСУ визначає дату парламентських виборів


Київ – Сьогодні Конституційний суд почне розгляд справи про конституційність законопроекту про призначення виборів Верховної Ради у жовтні 2012 року. З відповідним поданням до Конституційного суду звернулися народні депутати, адже згідно Конституції в редакції 1996 року, яка знову набула чинності, парламентські вибори мають відбутися навесні 2011 року. Експерти та опозиціонери впевненні, що з низки причин влада схильна провести вибори вже наступного року. Речники регіоналів це заперечують, але не виключають такої можливості.

Законопроект, з яким депутати звернулися до Конституційного суду, пропонує закріпити в перехідних положеннях Основного закону норму, згідно якої чергові вибори парламенту проводяться в останню неділю жовтня 2012 року.

Згідно чинної редакції вибори мають відбутися вже в останню неділю березня наступного року. Так вважають і в Центрвиборчкомі.

«Якщо хтось хоче висмикувати окремі положення і трактувати, що одні діють, а інші – ні, то, я думаю, це глибоко помилкова позиція», – каже заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера, коментуючи заяви політиків про те, що вибори до Верховної Ради мають відбутися в 2012-му.

Влада схиляється до виборів навесні?

Керівник політико-правових програм центру ім. Разумкова Юрій Якименко припускає, що вирішальний вплив при вирішенні цього питання матимуть не правові, а політичні аргументи. Зокрема, наскільки парламентські вибори навесні є вигідними для Партії регіонів.

«Зараз є невизначеність і в самій Партії регіонів, і в керівництва держави – коли краще йти на вибори, – каже політолог. – Шанси зараз не 50 на 50. Я думаю, трошки більше шансів, що вибори відбудуться навесні наступного року».

Голова тіньового опозиційного уряду депутат-бютівець Сергій Соболєв упевнений, що влада не має наміру тягти з парламентськими виборами до осені 2012 року.

«Тут рішення залежить більше не від того, що визначено в Конституції, а від того, яке рішення для себе ухвалили Янукович і Партія регіонів, – каже він. – Я думаю, вони вже рішення ухвалили: йти на вибори в 2011 році».

Речник регіоналів проти того, аби влада охороняла морди

У Партії регіонів немає з цього приводу єдиної думки. Днями представник президента в парламенті Юрій Мірошниченко заявив, що вибори згідно чинного основного закону мають відбутися навесні наступного року. Натомість перший заступник голови фракції партії регіонів Михайло Чечетов стверджує, що вибори мають відбутися восени 2012-го і для цього навіть не обов’язково вносити зміни до Основного закону.

«Народ обирав парламент на скільки років – на п’ять! Так, владу треба оновлювати. Але, якщо кожен рік трясти, як грушу, країну – то виникає запитання: а коли ж влада займатиметься справою? Чим на виборах влада займається – плакати розвішує, мітинги приводить, охороняє – аби морду комусь не набили, урни робить і так далі. Тобто влада не займається тим, заради чого її обрали».

Проте речник регіоналів не виключає, що вибори можуть відбутися й навесні 2011-го і наголошує, що рішення КС буде тут вирішальним.

Експерти очікують на вердикт Конституційного суду вже до 22 листопада. Адже саме цього дня згідно чинної редакції Конституції має розпочатися передвиборна кампанія до Верховної Ради.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG