Доступність посилання

ТОП новини

Провіднику ОУН Андрію Мельнику – 120


Полковник Андрій Мельник, 1920
Полковник Андрій Мельник, 1920

Львів – Сьогодні у день Святого Андрія згадують ім’я відомого українця, полковника Українських Січових Стрільців, одного з засновників і провідників Організації Українських Націоналістів Андрія Мельника. Адже цими днями вшановують 120-річчя визначного українського діяча, який майже півстоліття був активним учасником складних подій Першої та Другої Світової воєн в історії України.

12 грудня, у день народження Андрія Мельника, громадськість вшанувала пам’ять про відомого українця у його родинному селі Воля Якубова, що неподалік міста Дрогобич на Львівщині.

З цього краю походить і великий Іван Франко. Власне письменника особливо шанували у родині Мельника. На творах Каменяра формувався світогляд майбутнього провідника оунівців.

Заповіт Андрія Мельника актуальний донині

Андрій Мельник продемонстрував свої військові здібності у роки Першої
Андрій Мельник народився 12 грудня 1890, Воля Якубова Дрогобицького повіту на Львівщині. Полковник армії УНР, військовий і політичний діяч. Організатор формації Січових Стрільців у Києві, один з організаторів УВО. З 1938 – голова Проводу ОУН, в’язень польських і німецьких таборів. З 1945 жив в еміграції, у Німеччині та Люксембурзі. У 1947 на Третьому Великому Зборі Українських Націоналістів Мельник обраний довічним головою ПУН. У 1957 висунув ідею створення світового конгресу українців і союзу українців і в 1967 році було створено Світовий Конгрес Вільних Українців. Андрій Мельник помер у Клерво (герцогство Люксембург), похований у Люксембурзі.
Світової війни, коли очолював сотню стрільців. Тоді ж потрапив у російський полон і на засланні познайомився з майбутнім засновником і провідником ОУН Євгеном Коновальцем, який був для нього моральним авторитетом, а згодом і родичем. Обоє твердо були переконані, що лише завдяки боєздатній і патріотичній армії можна здобути незалежну державу.

В Галичині Коновалець і Мельник створили Українську Військову Організацію, яка згодом стала основою ОУН. За свою діяльність Андрій Мельник у 1924 році був заарештований польською владою і чотири роки провів у в’язниці. Після тюремних років, він почав працювати управителем лісів митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького. Після вбивства у 1938 році агентом КДБ Євгена Коновальця, Андрій Мельник очолив ОУН.

Історик, дослідник діяльності ОУН Микола Посівнич зауважує, що провідник ОУН мислив категоріями незалежності України і служіння інтересам українського народу. Був людиною інтелігентною і скромною.

«Для мене, як історика, найцікавішим є заповіт Андрія Мельника. У заповіті, він як людина, яка перейшла дві війни, знайома з усіма політичними діячами середини XX століття, написав, що треба об’єднуватись і працювати заради України, а не заради власних амбіцій. І писати свою історію такою, якою вона була, а не привласнювати чужого. Але, на жаль, у ці складні політичні події він, як людина м’яка, підпадав під різні групи впливу. Але як людина і борець він має бути пошанований в Україні, це був справжній патріот України, який працював за визволення України. Андрій Мельник менш вивчений і знаний, аніж Степан Бандера», – вважає історик.

Розкол ОУН був вигідний Німеччині та Росії

Однак у лавах ОУН були розходження між старшими членами організації, на чолі з Андрієм Мельником, і молодшими, на чолі зі Степаном Бандерою. У 1940 році крило Бандери утворило Революційний провід ОУН, а ще їх називали самостійниками-державниками, і пристало на радикальні військові кроки задля відновлення незалежної України.

«У розколі єдиної організації оунівців були зацікавлені як Німеччина, так і Росія, вони й стали каталізатором цієї ворожнечі. Цей розкол ще й був підігрітий людськими амбіціями. Агенти КДБ крутились при Мельнику і Бандері», – зазначив дослідник ОУН.

Вшанування 120-річниці від дня народження визнаного українського діяча обмежилось кількома заходами на Львівщині. Місцева влада цю дату не помітила, зазначив Олег Гринюк, провідник Львівської обласної ОУН, не кажучи про вшанування провідника ОУН на загальноукраїнському рівні.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG