Доступність посилання

ТОП новини

Кровожерливі свята і свавілля держави в Україні (європейська преса)


Прага – Європейські газети цитують відомих експертів і дипломатів, котрі вважають, що «корумпована українська влада» Президента Віктора Януковича перетворила державу на апарат «свавілля» і сьогодні в Україні «смердить помстою та приниженням» щодо опозиційних політиків. Деякі видання також прогнозують, що, як виглядає, така практика «державного беззаконня» в Україні матиме продовження і на початку 2011 року. Експерти також попереджають у пресі, що гра Києва у проекти спільних підприємств між російським «Газпромом» та «Нафтогазом України» може завершитися на початку Нового року повною втратою енергетичної незалежності України.

Чеська «Лідове новіни» оприлюднила великий матеріал колишнього посла Чехії в Києві Павела Маші, котрий вважає, що «судові переслідування української опозиції, котрі влада пояснює правовими підставами, є нічим іншим, як проявом свавілля цієї державної влади». Автор статті вважає, що розміщення щонайменше шести членів української опозиції до в’язниць різного рівня якраз на Новий рік і Різдво Христове є якраз підтвердженням цього свавілля. Павел Маша цитує тут українського прем’єра Азарова, котрий заявляє, що «ми, мовляв, не є кровожерливі, але порядок мусить бути». Хоча, як зауважує чеський дипломат, «мало хто у світі сумнівається, що обвинувачення і ув’язнення українських опозиційних політиків здійснюється всупереч тим же українським законам». Якраз порівняння заяв влади щодо правомірності таких дій із адекватністю явних брутальних репресій проти політичних противників і свідчить про справжні причини таких дій.

Павел Маша наголошує, що «відбувається своєрідний психологічний тиск» на опозиційних політиків і їхні родини – Юрія Луценка звинуватили якраз напередодні дня його народження, 14 грудня, Юлію Тимошенко інтенсивно допитують у час, коли чоловік перебуває у реанімаційному відділенні, колишнього члена уряду Тимошенко Євгена Корнійчука помістили до в’язниці якраз у день пологів його дружини – народження доньки. Йде знущання влади Януковича над Верховним судом, котрий свого часу визнав фальсифікації «донецьким кланом» президентських виборів 2004 року.

Павел Маша вважає, що сам вибір кримінальних тем проти опозиції свідчить про «психологічну витонченість свавілля влади». Бо, наприклад, Юлії Тимошенко «шиють» неправильне використання грошей за Кіотський протокол, її колишнього міністра Богдана Данилишина звинувачують саме у справі, пов’язаній із фінансуванням співпраці Україна-НАТО, Луценка звинувачують у «злочинній змові», і всьому цьому намагаються надати міжнародного звучання. Павел Маша також наголошує, що всі ці кримінальні оборудки проти Тимошенко і її соратників не йдуть ні в яке порівняння з «обсягами фінансових пограбувань держави членами української влади за всі 20 років незалежності».

Чеський дипломат також наголошує, що «у порівнянні зі зловживаннями державною міццю упродовж останніх місяців після приходу Януковича до влади нинішні кримінальні справи проти опозиційних політиків є скоріше насміханням над справедливістю, аніж прагненням до неї». Павел Маша також зауважує на сторінках «Лідових новін», що «групи, що входять до так званого «донецького клану» нинішнього Президента, досягли свого у перерозподілі найвигідніших ринків для таких товарів, як нафтопродукти, зерно, спирт. Черешнею на торті стало призначення Сергія Арбузова, «родинного банкіра» сім’ї Януковича, на посаду глави Національного банку України».

У цій статті наводиться думка німецького політолога Олександра Рара про те, що «з Тимошенко, звичайно, пов’язано чимало бруду, і всі це знають, але вона була керівником опозиції, яка боролася за президентську посаду, тому переслідування такої особистості менше ніж через рік після виборів смердить політикою, помстою та приниженням». З чим погоджується й Павел Маша.

Німецька агенція «ДПА» наголошує, що «натиск влади на українську опозицію триває». Видання цитує віце-спікера Верховної Ради Миколу Томенка, котрий прогнозує, що «ми спостерігаємо не останні арешти і будемо бачити нові під час святкування Різдва Христового та Нового року – чимало з людей можуть бути заарештовані на шляху до ополонки під час Водохрещі». Тут також наводяться слова лідера опозиційної партії «За Україну» В’ячеслава Кириленка, котрий каже, що влада Януковича здійснює цілеспрямовану політичну кампанію проти опозиції.

Московська «Нєзавісімая газета» інформує про створення Росією та Україною двох спільних підприємств на базі «Газпрому» та «Нафтогазу України» для видобутку газу на території України. Йдеться про спільні прожекти щодо видобутку блакитного палива з вугільних пластів та з шельфу Чорного моря. Хоча чимало експертів вважає, що Росія просто поспішає «зафіксувати територію» і не збирається реалізовувати ці високозатратні проекти, бо головна мета Москви – контроль над українською ГТС. Експерти також вважають, що втрата Києвом контролю над власними енергетичними маршрутами веде до втрати незалежності України.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG