Доступність посилання

ТОП новини

Ахметов за рік потроїв свої статки


Київ – Вісім українських громадян потрапили до цьогорічного рейтингу мільярдерів від американського журналу Forbes. Найбагатшим українцем, який посів 39-е місце в рейтингу, став бізнесмен і народний депутат регіонал Рінат Ахметов. Його активи експерти оцінили у 16 мільярдів доларів. Причому, за оцінками Forbes, за останній рік статки Ріната Ахметова потроїлися.

Статки Ріната Ахметова, за оцінками Forbes, за минулий рік збільшилися з
5,2 мільярдів до 16 мільярдів доларів.

Значно відстає від нього другий за статками українець – бізнесмен Віктор Пінчук, активи якого оцінюються у 3,3 мільярда доларів.

Капітал співвласників групи «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова сумарно оцінюється в 2,5 мільярди.

Керівник групи «Фінанси й Кредит» Костянтин Жеваго має на сто мільйонів менше – 2,4 мільярда доларів.

Аграрії стають мультимільйонерами

За оцінками Forbes, минулий рік для український мільярдерів був вдалий, бо їхні статки помножилися. Експерти пояснюють це зростанням виробництва, а відтак і зростанням ціни виробничих потужностей.

Керівник аналітичного відділу інвестиційної кампанії Dragon Capital Андрій Безпятов вважає, що минулого року Forbes просто недооцінив активи українських мільярдерів.

«Тому зараз для мене великого сюрпризу не було – навпаки, українські активи нарешті оцінені більш-менш справедливо», – зазначає експерт.

Крім того, у рейтингу доларових мільярдерів з’явилося троє українців-новачків. Це власник компанії «Миронівський хлібопродукт» Юрій Косюк, співвласник холдингу «Кернел груп» Андрій Веревський та голова агрохолдингу «Авангард» Олег Бахматюк.

Їхній бізнес пов’язаний з продуктами харчування. Андрій Безп’ятов зауважує, що минулого року ці компанії вийшли на закордонні біржі, а тому легко було оцінити їхню капіталізацію і частку власників.

Також до списку мільярдерів потрапив росіянин Вадим Новинський, основні бізнес-активи якого зосереджені в Україні.

Прірва між бідними і багатими зростає

Загалом до цьогорічного рейтингу журналу Forbes увійшли 1 тисяча 210 осіб, загальна вартість активів яких становить 4,5 трильйони доларів.

За кількістю мільярдерів Україна обігнала своїх західних сусідів, наприклад, Польщу, де за цьогорічним рейтингом «Forbes» чотири мільярдери. Та водночас, на відміну від Польщі, Україна є однією з найбідніших європейських країн.

Причому, прірва між багатими та бідними, на думку голови парламентського комітету з питань національної безпеки та оборони Анатолія Гриценка, становить одну з основних загроз національній безпеці.

«Фахівці вважають, що співвідношення статків найбагатших 10 відсотків населення і найбідніших не повинно перевищувати 5:1. Якщо різниця більше 10:1 – таке суспільство вважається вибухонебезпечним. Точної оцінки статків найбагатших українців зробити не можна через тіньову економіку та офшори. Однак, за оцінками експертів, в Україні співвідношення статків найбагатших і найбідніших становить 40:1. Це означає, що суспільство може спалахнути у будь-яку секунду, і ніхто не зможе сказати, коли і де», – зазначає Анатолій Гриценко.

Чинний президент, його попередник, а також прем’єр-міністри декларували і декларують боротьбу з бідністю серед своїх пріоритетів.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG