Доступність посилання

ТОП новини

Українські дипломати в Брюсселі визнають, що в Україні править мафія (світова преса)


Прага – Світові впливові видання інформують, що українські темні газові справи докотилися вже до американського суду і експерти сумніваються, що це виведе з тіні українську енергетику та політику. Оглядачі також іронізують, що Президент України Віктор Янукович «дещо підфарбував українську дійсність», повернувши на один день червоний радянський прапор. Західні кореспонденти дивуються з критики українських офіційних осіб на адресу Європолу за його страхи перед українськими контрабандистами, коли, насправді, російська та українська мафія добралася до вершин політики і бізнесу в Україні.

Впливовий американський часопис «Форін Полісі» наголошує, що давні справи щодо тіньового українського газового бізнесу докотилися й до американських берегів. Видання має на увазі судовий позов до федерального суду в американському Нью-Йорку нинішнього опозиційного політика України Юлії Тимошенко, котра стверджує у позові, що українська влада спеціально програла арбітражний суд у Стокгольмі з газового питання, внаслідок чого український олігарх і друг Президента Януковича, Дмитро Фірташ, отримав незаконні мільйоні прибутки, а частина з цих грошей пішла на фінансування політичних і комерційних оборудок Президента Януковича. «Форін полісі» також цитує спростування самого Фірташа щодо цього позову і зауважує, що «ця судова справа є частиною загальної тенденції, що розгортається, в рамках котрої погано функціонуючі держави всього світу ведуть суперечки в залах судових засідань західних столиць, насамперед, у США і Британії».

Московська газета «Комерсант» вважає, що Президент Віктор Янукович «прикрасив дійсність», коли повернув на один день радянський прапор. Рішення повернути на День Перемоги червоний прапора, зауважує російське видання, «є ще одним кроком у поверненні до колишнього, «допомаранчевого» укладу життя і зміцнення дружби з Москвою». На цю ініціативу з прапором «нервово відреагували відразу три західних області – Львівська, Тернопільська та Івано-Франківська», котрі проти «повернення тоталітарних символів неіснуючої держави». Це рішення Януковича розбурхало й так не просту ситуацію в політичному житті України. «Комерсант» також зауважує, що «між іншим, Президент України, як виглядає, поки не визначився, ким же він хоче бути: сильним державником чи лібералом-модернізатором» і поки-що спостерігається своєрідне «роздвоєння» у діях глави держави.

Брюссельський оглядач з EUObserver Ендрю Ретман дивується з того, що посол України в ЄС Костянтин Єлісєєв назвав неправильним висновок Європолу про нібито безпосередню загрозу для Європи з боку українських бригад організованої злочинності, котрі можуть наводнити ЄС у разі укладення угоди Брюсселя з Києвом про безвізовий режим. Єлісєєв називає висновки Європолу такими , що «підривають безпристрасність та об’єктивну природу» головного поліцейського органу в Гаазі. У своїй короткій ноті посол України в ЄС називає ці оцінки України з боку Європолу «неприйнятними» і висловлює сподівання, що невдала помилка буде виправлена Європолом. Він закликає цю організації переглянути свої висновки щодо України. Єлісєєв також стверджує, що Україна тісно співпрацює з Європолом і не приховує проблем із організованою злочинністю. За словами українського дипломата, такі упереджені помилки Європолу можуть зашкодити «діалогу Європейської комісії з Україною щодо лібералізації візового режиму». В дослідженні Європолу, результати котрого оприлюднені цього тижня, йдеться про те, що український порт Одеса є одним із центральних маршрутів наркотрафіку в Європу. Тут також наголошено на значній ролі в щорічному 10-мільярдному контрабандному тютюновому обігу в ЄС саме українських злочинних бригад. Європол боїться, що введення безвізового режиму ЄС із Україною лише створить нові проблеми у боротьбі ЄС із організованою злочинністю зі Сходу. Хоча й Президент Янукович і обіцяє посилення боротьби проти корупції в Україні, все ж «приватно українські дипломати визнають, що російська і українська мафії мають доступ до самих вершин політичного і ділового життя України», резюмує Ендрю Ретман. Тут також згадується про ймовірні зв’язки з російською мафією таких українських олігархів, як Дмитро Фірташ, котрий, правда, спростовував подібні інформації. Міжнародні організації по боротьбі з корупцією, як йдеться в EUObserver, звертають увагу на те, що в уряді Януковича й сьогодні працює міністром енергетики Юрій Бойко, який спостерігав за «жахливою» практикою звітності в державному «Нафтогазі України» у 2002-му і 2005 роках.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG