Доступність посилання

ТОП новини

Вартість приготування борщу злетіла на 100 відсотків – куди далі? (Європейська преса)


Прага – Газети повідомляють про наростання хвилі соціальних протестів в Україні у зв’язку зі зростанням цін та інфляцією. Оглядачі також наголошують, що російський виборець не пробачить своїм лідерам невирішеного «українського питання», і звертають увагу на зростання напруженості в російсько-українських стосунках. У багатьох виданнях інформують про арешт владою Віктора Януковича українських націоналістів у Львові та ймовірність нових сутичок радикалів цієї суботи в Одесі.

Лондонська «Файненшел Таймз» публікує допис свого київського кореспондента Романа Олеарчика, де йдеться про наростання в Україні хвилі соціальних протестів. У четвер, як інформує газета, у Києві та інших українських містах на вулиці вийшли тисячі людей, не задоволених злетом цін, наростанням корупції у владі, наступом влади на політичні права громадян. Поки що соціальні виступи в Україні не порівнянні з «арабськими революціями» в Єгипті чи Тунісі, але невдоволення українців владою Президента Віктора Януковича неухильно наростає. Згідно з опитуваннями, схвальні оцінки дій Президента України впали за один рік більше як у чотири рази і лише 10 відсотків громадян нині схвалюють дії влади у Києві. Індекси цін злетіли у 2010 році майже на 10 відсотків, темпи їхнього зростання не зменшуються і в 2011-му. Ціна на харчі фактично подвоїлася. Український експерт каже лондонській газеті, що, наприклад, вартість приготування такої століттями традиційної страви українців, як борщ, виросла за 2010 рік майже на 100 відсотків. Зліт цін в Україні пов’язаний не лише зі світовими фінансовими проблемами, але й із новим зобов’язаннями української влади перед МВФ, монополізацією економіки маленькою групою олігархів, яка душить справедливий розвиток ринку в Україні. Мільйони українців живуть на суми у 200 доларів на місяць, і невдоволення суспільства може сягнути точки кипіння упродовж кількох місяців, що ставить перед владою у Києві складні завдання на, як виглядає, спекотне літо.

Московська «Нєзавісімая газета» констатує погіршення стосунків між Москвою і Києвом, що пов’язано з небажанням лідерів Росії бачити Україну у зоні вільної торгівлі з Європою та віддалення Києва від сфери впливу Кремля. Російський газ та ціна на нього для України, як наголошується тут, стали найважливішим важелем, за допомогою якого Москва спробує змусити Київ відступити назад до Росії та переглянути стосунки зі світом. Українське питання набирає особливої ваги для Кремля з наближенням президентських виборів у Росії у 2012 році. Експерти кажуть, що «без участі України в наднаціональних інтеграційних проектах не буде ні «Русского міра», ні «єдності слов’янських народів», ні довір’я російських виборців до своїх кандидатів, котрі не здатні раз і назавжди вирішити «українське питання». Експерти прогнозують із наближенням російських виборів нові публічні конфлікти між Москвою та Києвом.

Ще одна російська газета, «Комерсант», інформує про початок арештів владою Президента Віктора Януковича учасників масових сутичок у Львові 9 травня. Першими були заарештовані депутати Самбірської районної Ради, яких звинувачують у нападі на міліцію. Це московське видання також попереджає, що у суботу 21 травня в Одесі можуть спалахнути нові масові безлади, бо там запланований марш ВО «Свобода» на знак пам’яті про загиблих українських патріотів, а 22 червня у Львові очікується нова хвиля ветеранів війни зі Сходу України нібито для відзначення 70-річчя початку Великої Вітчизняної війни.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG