Доступність посилання

ТОП новини

Обама радить Україні вчитися у Польщі (європейська преса)


Прага – Чимало європейських газет звернули увагу на участь у саміті центральноєвропейських держав у Варшаві президента США Барака Обами, який не лише похвалив Польщу за дружбу з Росією, а й назвав її прикладом для європейських сусідів на Сході Європи. Керівники Європейського інвестиційного банку вважають, що новий кредит у майже півмільярда євро для євроремонту українських доріг стане стимулом для розвитку співпраці ЄС з Україною, як одним із партнерів ЄС по «Східному партнерству». Західні оглядачі також вважають, що влада в Україні продовжує обмежувати свободу ЗМІ і спускає на гальмах справу про вбивство Георгія Гонгадзе. Журналістів з ЄС дивує те, що один з географічних центрів Європи в українському Рахові перебуває поза об’єднаною Європою.

Швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ» інформує про перебування у Варшаві президента США Барака Обами і його високу оцінку ролі Польщі в регіоні Центральної та Східної Європи. Обама назвав Польщу «одним з головних гравців в Європі» і зразком у переході від комуністичної диктатури до демократії, у тому числі й для сусідньої України. Газета зауважує участь Барака Обами у саміті глав 20-ти країн Центральної та Східної Європи та його акцентування ролі Польщі, як лідера у цьому європейському регіоні. «Нойє Цюрхер Цайтунґ» також наголошує на тому, що президент США дуже високо оцінив роль Польщі у стабілізації стосунків Заходу з Росією і висловив сподівання на позитивне вирішення з Москвою проблем зі створенням американської ПРО в Європі.

Австрійська «Дер Штандард» виділяє з інформацій про перебування президента США у Варшаві його позитивну оцінку намагань Польщі сприяти євроінтеграції України, коли Барак Обама наголосив для Варшави: «...це ваше важливе завдання – демонструвати шлях для демократизації України».

Впливова «Файненшел Таймз» інформує, що Європейський інвестиційний банк оголосив про виділення Україні кредиту на суму 450 мільйонів євро для модернізації доріг до «Євро-2012». Речники цього банку назвали цей кредит «одним із найбільших» з боку ЄС для країни з програми Брюсселя щодо «Східного партнерства». Спільне з ЄББР фінансування удосконалення автошляхів в Україні покращить, на думку віце-президента ЄІБ Єви Шрайбер, «сполучення України з Європою та іншими колишніми радянськими республіками». Речниця ЄІБ також висловила сподівання, що 350-кілометровий відрізок дороги, що з’єднує Україну з Європою, буде готовий для прийняття гостей «Євро-2012».

Ірландська «Айріш Таймз» висловлює занепокоєння утисками свободи преси в Україні з боку влади Президента Віктора Януковича і наголошує, що це проявляється не лише у втручанні офіційних осіб від влади у роботу українських ЗМІ та проявах тиску, у тому числі й фізичного, на журналістів, але й у відсутності просування в розслідуванні резонансних убивств журналістів. Видання має на увазі зникнення харківського редактора Василя Климентьєва, спускання на гальмах тривалого розслідування у справі про вбивство Георгія Гонгадзе, коли судова справа проти колишнього президента Леоніда Кучми перетворюється на піар-акцію влади Януковича. Газета з Дубліна резюмує, що, як виглядає, питання про замовника вбивства Георгія Гонгадзе залишиться без відповіді.

Кореспондент австрійської «Ді Прессе» Юта Зоммербауер пише в репортажі з українського Рахова, що «український центр Європи нині в офсайді», тобто поза Європою. Автор статті інформує, що геодезисти і географи Австро-Угорщини з’ясували ще у 1887 році, що географічний центр Європи – в Карпатах, неподалік українського містечка Рахова, де й встановили спеціальний знак. Юта Зоммербауер пише про місцевих ентузіастів пропаганди українського центру Європи, про своєрідну конкуренцію з іншим таким же центром континенту в Литві, про чудову природу українських Карпат. У матеріалі австрійського кореспондента йдеться також про європейські прагнення закарпатських українців, які ніколи не були раді радянській владі і вважають, що навіть австрійський знак 1887 року є свідченням того, що Європа вже була тут свого часу. Місцеві громадяни кажуть Юті Зоммербауер, що «в Києві правлять бандити» і згадують про свого «українського Робін Гуда» – Олексу Довбуша, опришка, який грабував у 18 столітті польських панів та віддавав гроші біднякам.

Українці Рахова також кажуть, що влада у Києві чужа їм і далека, як і Схід: «...ми хочемо на Захід ,... а на Сході хочуть до Росії»…Юта Зоммербауер резюмує, що Європа поки що обіцяє цим людям в українських Карпатах світлі перспективи, але невідомо, що буде за яскравим сонцем європейського горизонту для «центру Європи», який уже був колись Європою.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG