Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко ще не охолола за ґратами (світова преса)


Прага – Світові видання продовжують висвітлювати ситуацію довкола арешту одного з лідерів української опозиції Юлії Тимошенко за рішенням судді Родіона Кірєєва у Києві. Деякі впливові оглядачі зауважують, що «Тимошенко, ймовірно, не охолола за вихідні за ґратами, відмовившись у понеділок встати при зверненні до судді Родіона Кірєєва». Оглядачі також вважають, що, судячи з масштабів протестів прихильників Тимошенко, «здається, що ніякої безпосередньої загрози владі Януковича вдома немає». Преса також інформує, що адміністрація США повторила в Білому домі вимогу до влади в Києві «звільнити Тимошенко з-під арешту», а Євросоюз висловив своє «велике занепокоєння» арештом лідера «Батьківщини». Тоді як деякі з газет цитують соратників Тимошенко, котрих фактично шокувала і застала зненацька підтримка їхнього лідера з боку офіційної Росії, один із лідерів опозиції в Києві назвав заяву Росії «ударом під дих» тимошенківській опозиції.

Впливова «Нью-Йорк Таймз» інформує, що суддя Родіон Кірєєв продовжує тримати Юлію Тимошенко за ґратами, незважаючи «на протести тисяч її прихильників за мурами суду» та звернення депутатів і представників церков. Газета також звернула увагу і на менш чисельну демонстрацію на підтримку Президента Януковича. Автор статті в американській газеті Ендрю Креймер також зазначив, що «Тимошенко, ймовірно, не охолола за вихідні за ґратами, відмовившись у понеділок встати при зверненні до судді Кірєєва». Тут також характеризують спроби української опозиції використати арешт Тимошенко для об’єднання своїх лав.

Інша, не менш впливова газета, «Волл Стріт Джорнал», зауважила, що сподівання прихильників Тимошенко на широку масову підтримку протестів проти арешту їхнього лідера у понеділок не справдилися, і «це, як виглядає, не створює ніякої безпосередньої загрози для влади Президента Віктора Януковича». Газета також повідомила про плани опозиції на проведення широких акцій протесту 24 серпня, у День Незалежності України.

Британська «Ґардіан» наводить думки експертів про те, що «влада у Києві власноруч робить із Тимошенко символ боротьби проти режиму», і цитує одного з учасників провладного мітингу поблизу Печерського суду в Києві, який стверджує, що організатори обіцяли за участь в акції приблизно 20 доларів США на день кожному учасникові.

Лондонська «Файненшел Таймз» наголошує, що Україна отримала останніми днями «відразу два удари»: падіння фондового ринку за тиждень на 16 відсотків і побоювання ЄС та США щодо намагань Президента Януковича «усувати своїх політичних опонентів за допомогою «вибіркового» судового переслідування». Газета також вважає, що політичний безлад у зв’язку з арештом одного з лідерів опозиції Юлії Тимошенко може негативно позначитися на довгострокових настроях інвесторів, котрі створюють собі уявлення якраз на базі таких «політичних потрясінь».

Чеська «Днес» оприлюднила зміст листа президента Чехії Вацлава Клауса до українського колеги Віктора Януковича, в якому Клаус просить Президента України запевнити його, що «у справі Тимошенко не йдеться про політичний процес і про вирішення цим політичних стосунків на українській політичній сцені».

Американська «Крісчен Саєнс Монітор» вважає арешт Тимошенко за рішенням суду в Києві «подарунком долі», бо її «популярність поступово слабшала після відходу минулого року з посади Прем’єр-міністра», та наводить думки експертів про наростання політичної кризи в Україні і вихід з-під контролю ситуації для влади.

Російська «Нєзавісімая ґазета» цитує експертів, які вважають, що влада Януковича сподівається судовим вироком проти Тимошенко поставити під правовий сумнів газові контракти січня 2009 року з Росією і таким чином спробувати переглянути їх на свою користь. Але, як наголошують аналітики, це може викликати нову «газову війну» між Москвою і Києвом вже цієї зими, в якій «перемогу може отримати «Газпром», довівши Європі ненадійність українського транзиту».

Ще одна московська газета – «Коммерсант» – пише, що Тимошенко «недобирає протестів», і виступам у Києві людей проти арешту лідера БЮТ «не вистачає масовості». Експерти кажуть, що «нинішнього розмаху протестів недостатньо, щоб налякати Януковича». Газета також цитує соратників Тимошенко, які зізналися, що заступництво Росії за їхнього лідера «стало повною несподіванкою». А лідер «Фронту змін» Арсеній Яценюк назвав російську підтримку лідера української опозиції «суворим ударом під дих» опозиціонерам БЮТ та їхнім прихильникам. Експерти також не виключили тут, що Тимошенко перебуватиме за ґратами до завершення суду над нею.

Варшавське видання Polska вважає, що українська влада в Києві завдала удару по головуванню Польщі в ЄС і захисту нею інтересів України в Брюсселі. Видання вважає, що Київ своєю позицією щодо Тимошенко ставить під загрозу не лише успіх Польщі в підписанні угоди між Україною і ЄС, а й усю східну політику Варшави.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG