Доступність посилання

ТОП новини

«Бандерштат-2011»: пісні, зустрічі і гутірки


Гості фестивалю
Гості фестивалю

Луцьк – Ім’я провідника ОУН не втратило популярності серед молоді після рішення донецьких судів про скасування Указу Президента Ющенка про присвоєння Бандері і Шухевичу звання героїв України. Доказ цього – щороку більша кількість музичних гуртів та глядачів зі всієї України на фестивалі «Бандерштат», котрий закінчився в Луцьку цієї ночі.

Учасники запорізького гурту «Хорта» з нетерпінням чекали цього свята, яке за кілька років свого існування здобуло славу фестивалю українського духу. Прибула до Луцька й нова білоруська команда «Terrakod», яка щойно здобула перше місце на батьківщині у фестивалі «Men's fest».

До рокової сцени «Бандерштату» додалася ще й акустична, тож глядачі могли обрати концерт за музичними вподобаннями – від рокової до народної музики. Серед учасників найбільше місцевих, рівнян та волинян, а проте київські, львівські, прикарпатські, хмельницькі гурти не оминають дійства, на якому не лише співають, а й дискутують, зустрічаються зі знаковими особистостями року, проводять літературні студії.

«У піку донецьким судам»

Актори-реконструктори
«Бандерштат» притягує всіх, хто стоїть на активних громадянських позиціях», – розповідає його ініціатор, керівник Всеукраїнської організації «Національний альянс» Ігор Гузь. За його словами, фестиваль від самих початків має ідеологічну суть. Він проходив у повстанській Гаразджі, українському музеї архітектури в Рокинях. Нині – в Луцьку, місті, яке цього року зробило Степана Бандеру своїм почесним громадянином і нині збирає кошти на його пам’ятник.

«Є у нас вороги в зв’язку з цим, звичайно, тому що ми стверджуємо, що Бандера, УПА – герої, в піку Донецькому суду, в піку нинішній владі, – розповідає Ігор Гузь. – Але нас це не бентежить. Ми впроваджуємо свою позицію. Це вже 5-й за рахунком фестиваль, і з кожним роком на нього прибуває усе більше людей. Тут достатньо хороша музична, «гутіркова» програма. А якщо хтось каже про нас щось погане – ми запрошуємо: приїдьте, подивіться на ці молоді, інтелектуальні, усміхнені обличчя».

Зустрічі та гутірки

Цього разу в центрі уваги учасників фестивалю опинилися письменник Василь Шкляр, син легендарного повстанського командира Романа Шухевича Юрій Шухевич, президент фонду «Літопис УПА» Микола Посівнич, блогер Олена Білозерська, автор словника нових українських слів Юрко Зелений, економіст Андрій Новак. А ще – «тризубівці», котрі лише нещодавно вийшли із СІЗО, де їх тримали за підозрою в знищенні пам’ятника Сталіну в Запоріжжі. Як зауважив один із них, Едуард Андрущенко, у Запорізькому СІЗО досі залишається ще троє людей: «Один із них, наш побратим Ігор Загребельний, показав себе найбільш принциповим, послідовним і незламним, у СІЗО він продовжує писати статті. Побажаємо йому швидшого визволення, помоліться за нього – для нього це дуже важливо».

Лідер гурту «Тартак» Сашко Положинський
Збір благодійних коштів на лікування волинського журналіста Андрія Калахана, нові патріотичні ігри та квести, літературна студія просто неба, бесіди з ветеранами УПА, арт-майстерні та майстерні патріотичного боді-арту, диспут із лідером гурту «Тартак» Сашком Положинським на тему про місце сучасної української пісні у вітчизняному ефірі – це далеко не всі заходи «Бандерштату».

Найбільш видовищними заходами стали вже традиційна реконструкція бою між загонами УПА й НКВС та флеш-моб, у якому учасники утворили на стадіоні слово «Бандера», підкресливши цим своє ставлення до цієї історичної особистості. Фестиваль завершився нічною ватрою.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG