Доступність посилання

ТОП новини

Опозиція не здасть ГТС без бою в парламенті


Київ – Цього тижня народні депутати вперше у 2012 році зберуться у сесійній залі. Опозиція очікує, що влада планує ухвалити закони, які відкриють шлях до роздержавлення газотранспортної системи та землі. Відтак, опозиціонери планують протидіяти цьому. Водночас, представники влади та опозиції не виключають, що цього року ще можуть бутити випадки, коли вони голосуватимуть одностайно.


Цього тижня фракції більшості спробують ухвалити два небезпечні законопроекти, каже заступник голови фракції НУНС Тарас Стецьків.

«Це закони які, фактично, загрожують українському суверенітету. Перше – це урядовий закон про дозвіл на приватизацію газотранспортної системи і підземних сховищ газу. Друге – ухвалення у другому читанні закону про ринок земель, який дозволяє продати, мабуть, останній після газотранспортної системи український актив», – каже нунсівець.

Схожої думки про наміри парламентської більшості дотримується і депутат-бютівець Андрій Павловський. За його словами, земельний і газовий законопроекти будуть «другою, після Севастополя, здачею національних інтересів». З огляду на це опозиціонери планують протидіяти цим планам більшості.

Передвиборна «соціалка» всіх примирить?

У свою чергу заступник голови фракції Партії регіонів Володимир Зубанов не виключає можливості розгляду цих питань, але вважає більш імовірним, що земельний законопроект розглядатиметься пізніше.

«Можливо, уряд підготує законопроект, що дозволить реорганізувати «Нафтогаз». Зараз це обговорюється. Дійсно, є ж відповідна вимога Європейської хартії енергетичної. Треба, щоб уряд мав відповідні важелі», – зазначає Володимир Зубанов.

Також Зубанов не виключає, що перед виборами знову може повторитися ситуація, коли провладні та опозиційні фракції голосуватимуть в унісон.

«Будуть ратифікації та соціальні закони. Бо перед виборами не тільки опозиція хоче показати свою роботу, але й влада хоче показати, що вона досягла якихось успіхів», – вважає Володимир Зубанов.

Депутат-бютівець Андрій Павловський не виключає можливості спільного голосування, якщо парламентська більшість перед виборами вирішить відновити соціальні закони, дія яких була скасована під час ухвалення держбюджету на цей рік.

Парламентські вибори мають відбутися цього року в останню неділю жовтня.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG