Доступність посилання

ТОП новини

Чому правозахисницю хочуть посадити на Луганщині у СІЗО?


Луганськ – Відому правозахисницю Римму Білоцерківську хочуть відправити за ґрати. Таке рішення ухвалив суд міста Рубіжного Луганської області. Римма Білоцерківська є активним громадським діячем, учасницею «Податкового Майдану».

За постановою Рубіжанського суду, Римму Білоцерківську мають розшукати і взяти під варту. У постанові, зокрема, йдеться, що підсудна двічі не з’являлася на слухання справи, за якою проходить як обвинувачена. Причини її неявки визнані судом не поважними. Тому жінку вирішили доставити до луганського СІЗО.

Рішення суду Римма Білоцерківська вважає незаконним. Більше того, на її думку, суд міста Рубіжного взагалі не мав права розглядати цю справу. За її словами, справа має слухатися у Сіверськодонецькому суді, як це було спочатку.

«Дев’ять суддів Сіверськодонецького суду самовідвелися по цій справі, але залишилися ще три судді, які цю справу не розглядали. Якимось дивним чином ця справа потрапила до міста Рубіжного, якому не підсудна, – стверджувала Римма Білоцерківська. – Якщо вона там буде розглянута, згідно зі ст. 370 Кримінально-процесуального кодексу, це є підставою для скасування вироку суду. Тобто, вони вимагають, щоб я їздила до Рубіжного ще п’ять років, а потім цей вирок буде скасований».

Справі, в якій фігурує Римма Білоцерківська, невдовзі виповниться п’ять років. У 2008 році жінка підтримала мешканців Сіверськодонецька, намагаючись зупинити незаконну забудову біля однієї із тамтешніх багатоповерхівок. За словами Білоцерківської, під час конфлікту організаторка будівництва застосувала проти неї газовий балончик. Натомість кримінальну справу за статтею «Хуліганство» порушили саме щодо правозахисниці.

Римма Білоцерківська є лідером сіверськодонецької громадської організації «Правовий простір», учасницею «Податкового Майдану» та інших акцій протесту. В обласному відділенні Комітету виборців України не виключають, що Римма Білоцерківська може стати кандидатом у народні депутати по сіверськодонецькому одномандатному округу.

У тому ж обласному відділенні Комітету виборців вважають судове переслідування Білоцерківської безпосередньо пов’язаним із її громадською діяльністю.

Юрист: п’ять років на таку справу – це не нормально

Водночас луганський адвокат Ігор Чудовський впевнений, що Білоцерківській потрібно було з’явитися до суду і там доводити свою правоту.

«У неї стаття, за якою її притягли до кримінальної відповідальності, що не передбачає арешту. Але потрібно з’являтися в суд. Я розумію, що бунт може бути, але не в такому вигляді. Їй складно доведеться. До вироку їй доведеться посидіти», – сказав у коментарі Радіо Свобода Ігор Чудовський.

В той же час, юрист переконаний: розглядати таку справу п’ять років – це ненормально. На його думку, давно вже можна було ухвалити вердикт.

«Інша річ, що у нас, якщо справа потрапляє до суду, то вердикт «не винний» ухвалюється в одному відсотку випадків від усіх справ», – додав Ігор Чудовський.

Римма Білоцерківська постанову про свій арешт оскаржила в Апеляційному суді Луганської області. Каже, що від міліції не ховається і постійно перебуває або вдома, або на роботі. Її колеги та друзі готуються проводити акції протесту, зокрема і біля Генеральної прокуратури.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG