Доступність посилання

ТОП новини

Харківський «мовний майдан» вигнали вдруге протягом дня


Харківським захисникам української мови суд заборонив протестувати і біля пам’ятника Тарасу Шевченку. Про це повідомив координатор безстрокової акції протесту проти закону про мови Дмитро Пилипець.

За словами Пилипця, який говорив з кореспондентом Радіо Свобода із судової зали окружного суду, суд ухвалив це рішення за позовом міської влади.

На думку юристів міської ради, захід членів Спілки української молоді та «Молодої просвіти» створює реальну загрозу життєдіяльності громадянам, які не беруть участь в цій акції.

Серед аргументів щодо заборони: протестна акція проходить поруч із дорогою, де інтенсивний авторух; у парку імені Шевченка готуються до медового ярмарку – 19 серпня та квіткової виставки присвяченої дню міста; захисники мови також заважатимуть і підготовці парку та самого пам’ятнику до урочистостей Дня Незалежності України.

Як зауважив Дмитро Пилипець, мовний протестний табір не зміг простояти біля пам’ятника Тарасу Шевченку і восьми годин. Раніше у п’ятницю учасникам акції суд заборонив мітингувати на площі Свободи.

Члени Спілки української молоді та «Молодої просвіти» збираються продовжувати боротьбу.

«Ми подали до міськвиконкому нове офіційне повідомлення про проведення протестної акції. Це місце теж буде в центрі Харкова. Якщо знов нам заборонять ми перейдемо на інше місце, і так буде, доки депутати Верховної Ради та Президент не скасують свій мовний закон», – сказав Радіо Свобода Дмитро Пилипець.

Харківські захисники української мови протестують із 4 серпня, коли Президент Віктор Янукович підписав Закон «Про засади державної мовної політики».
XS
SM
MD
LG