Доступність посилання

ТОП новини

Україна на шляху до фінансового провалля (європейська преса)


Західні експерти попереджають, що золотовалютні резерви України перебувають на критичній межі у 22,7 мільярда доларів і скоро не зможуть покривати обсяг тримісячного імпорту, що означає небезпеку дефолту. Тому перед Україною стоїть стара вже дилема: чи ж далі брати гроші в борг під все вищий відсоток, чи ж проводити такі важкі і непопулярні реформи. Останнє лякає нинішню владу президента Януковича, котрий хотів би у 2015 році бути переобраним на другий термін. Тому у Києві мусять вибирати: або ж нові борги від МВФ чи Росії і сподівання на утриманні біля керма влади, або ж реформи і закономірний гнів народу на виборах. Експерти також вважають, що 5-річні підсумки наслідків російсько-грузинської війни серпня 2008 року підштовхують Україну, Грузію, Вірменію та Азербайджан до ЄС.

Швейцарський оглядач Neue Zürcher Zeitung Рудольф Герман пише про небезпечне скорочення золотовалютних резервів України, котрі стали нижчими від 23 мільярдів доларів і наближаються до небезпечної межі, коли не зможуть покривати мінімальний обсяг тримісячного імпорту. Це означає загрозу неплатоспроможності України у світі, тобто, по її боргах. Автор статті наголошує, що наступає пік виплат Києвом за міжнародними боргами, і лише до кінця цього року Україна повинна виплатити понад 4 мільярди доларів. Тоді як можливості української казни з виплати боргів впали з 2011 року з понад 38 мільярдів золотовалютних запасів до менш як 23 мільярдів у серпні цього року. Автор зауважує, що влада в Києві повинна вибирати між серйозними і важкими реформами, які вже надовго запізнилися в Україні, або ж влазити у нові борги під складніші зобов’язання і високі відсотки.

Оглядач московської «Независимой газеты» Тетяна Івженко вважає, що пік фінансової кризи в Україні припаде на осінь, коли «Київ може залишитися і без грошей, і без газу». Газета наводить думки експертів про те, що Україні доводиться сподіватися до кінця року або ж на новий кредит від МВФ і на зниження ціни на російський газ, або ж на отримання рятівного російського кредиту. Фахівці кажуть, що Києву вже треба активно вести переговори по всіх напрямках, бо інакше «влада Януковича змушена буде ввести режим надзвичайної економіки, що викличе невдоволення населення».

Майкл Хікарі Cеcір, аналітик із проблем Чорного моря та Євразії американського Інституту досліджень зовнішньою політики та член Грузинського інституту політики в Тбілісі, пише на сторінках World Politics Review про те, що війна Росії в Грузії у серпні 2008 року була вищою точкою впливу Москви на Чорному морі, після якої відбувається зниження можливостей Росії у регіоні. Автор прогнозує, що підписання у листопаді у Вільнюсі угоди ЄС з Україною, а також парафування таких угод ЄС з Грузією та Вірменією означатиме відсторонення цих країн від російських військових ініціатив в регіоні Кавказу. Автор також вбачає у зближенні Туреччини з Азербайджаном і Грузією рух держав Чорного моря до зменшення залежності від нестабільної Москви.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG