Доступність посилання

ТОП новини

«Будемо допомагати Україні досягнути енергетичної незалежності» – посол США Джеффрі Пайєтт


Новий посол США розповів, як працюватиме в Україні
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:10:19 0:00

Новий посол США розповів, як працюватиме в Україні

Київ – Просування європейської інтеграції України та досягнення нею енергетичної незалежності є головними пріоритетами новопризначеного посла США в Україні Джеффрі Пайєтта. Про це він розповів в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода. Посол прогнозує, що найближчими роками енергетичні компанії США можуть інвестувати в Україну сотні мільйонів доларів, і обіцяє, що найближчим часом почне говорити українською.

– Пане посол, Ви прибули в Україну менш як тиждень тому. Що на Вас справило найбільше враження?
Джефрі Пайєтт
Джефрі Пайєтт

– Мене вразили дві речі. По-перше – це люди. Теплий прийом, який я отримав від офіційних органів та моїх колег. Мене також вразив факт, що Київ справді є гарним містом. Я маю гарний будинок і гарних сусідів з виглядом на міський парк. Минулого вечора ми з дружиною сиділи в парку і дивилися на захід сонця. Вид на Андріївську церкву також є чарівним. Ми маємо честь представляти тут американський уряд.

– А чи відвідували Ви інші українські міста?

– Лише Київ. Але мені дуже цікаво побачити всю країну, з’їздити у Карпати. Дуже цікаво поїхати на Південь, побачити Крим, який виглядає чудово і нагадує мені багато місць Каліфорнії. Також цікаво поїхати на Схід, подивитися на бізнесове та індустріальне серце України. Як тільки я закінчу з моїм офіційним представленням тут, я шукатиму можливості подорожувати з моїми колегами з посольства, спілкуючись з людьми по всій країні.

– Що ж до спілкування з українцями… Ви звернулися до них із відеоблогом. Чи плануєте спілкуватися з людьми через інші соціальні мережі, наприклад, Facebook чи Twitter?

Намагаюся зрозуміти, як ми можемо найкраще спілкуватися із простими українцями. Хочу проекспериментувати зі Twitter, Facebook, відеоблог
– Я намагаюся зрозуміти, як ми можемо найкраще спілкуватися із простими українцями. Я маю дуже важливу роботу репрезентувати американський уряд українському. Але я з моїми колегами також відповідальний за представлення Америки всім українцям. Я хочу проекспериментувати зі всіма соціальними мережами – Twitter, Facebook, відеоблог. Це допоможе нам спілкуватися з українцями – пояснювати американську політику, а також слухати, краще розуміти проблеми та очікування українців, а також те, як ми можемо будувати партнерство між двома країнами.

– Коли Ви плануєте почати це?

– Ми вже отримуємо питання щодо відеоблогу. Одночасно з цим, як я сказав, ми будемо експериментувати з іншими каналами, такими, як Twitter та Facebook, щоб з’ясувати, як найкраще ми можемо взаємодіяти з українцями.

– Пане посол, а що звичайні американці знають про Україну?

– Американці знають Україну як дуже важливу країну, як частину Європи.
Це країна, з якої походить коріння багатьох американців. На цій чудовій стіні нагорі, яку підготував наш відділ зв’язків із громадськістю, представлені буквально десятки американців, які можуть простежити своє родинне коріння в Україні. Також американці знають, що Україна працює над будівництвом європейської демократії. Ми є країною, яка поєднує багато культур і історій, тож ми симпатизуємо тому, що українці намагаються робити сьогодні.

– А щодо якихось конкретних знань американців про Україну, можливо, вони знають лише про Чорнобиль чи щось подібне?

Я дуже зацікавлений у взаємодії з українською діаспорою у США
– Ні. Це частина моєї роботи, і дещо змінилося упродовж кількох останніх років. Секретар Клінтон, а зараз секретар Керрі не тільки репрезентує США за кордоном, але й інформував про свою роботу американців. Я дуже зацікавлений у взаємодії з українською діаспорою у США. Це може допомогти більше пояснити, що ми робимо у двосторонніх відносинах, що відбувається в Україні, що відбувається в українсько-американських відносинах. Ми зацікавлені у політичному та соціальному розвитку України, а також досягненні мети щодо побудови європейської демократії. Я розумію, що побудова демократії вимагає терпіння та політичного лідерства. Але це є основою наших відносин…

– Що ж до української культури… Чи читали Ви когось із українських письменників, або ж слухали українську музику?

Я вивчаю українську мову. Я також зацікавлений у більшому вивченні української історії
– Найважливіше, що я роблю – це вивчаю українську мову. Це важко, але я роблю певний прогрес, який я продемонстрував у своєму відео. Я також зацікавлений у більшому вивченні української історії. По обіді я йду у музей Гончара. Я хочу вивчити більше історію країни, зрозуміти корені культури. Одна з речей, яка мене вразила – це те, що країна має сильну культурну ідентичність. Ви маєте всього 22 роки незалежності. Я завжди нагадую собі, де була Америка після 22 років після 1776 року. Ви лише будуєте майбутнє, і ми хочемо бути частиною цього.

– Ви вивчаєте українську мову. Як довго?

– Я витратив на це кілька місяців перед тим, як приїхав в Україну. Щоранку я вчив українську. Я буду продовжувати це. Можливо, я не матиму стільки часу, оскільки маю багато інших обов’язків, але я налаштований наполегливо працювати.

– Але чи можете Ви пообіцяти, що говоритимете через деякий час?

Обіцяю, що з часом моя українська буде покращуватися
– Я обіцяю, що з часом моя українська буде покращуватися. Я не можу пообіцяти щодо всього інтерв’ю, але я обіцяю, що це буде більше.

– Пане посол, Ваша мати є оперною співачкою, а батько відомим фізиком-ядерником. Чому Ви вирішили стати дипломатом, а не митцем чи науковцем?

– Час від часу це питання ставили мені батьки… Я мав дуже гарних вчителів, що дали мені можливість усвідомити величезну відповідальність щодо представлення США за кордоном і важливість побудови міжнародних відносин. Я цим займаюся 24 роки. Я працював по всьому світу. Я отримав від обох батьків любов до роботи. Я був би радий отримати трохи творчості моєї матері… Звісно, будучи дитиною я вчився грати на скрипці, але це мене вдавалося не дуже добре. Але я переконаний, що культура і наука є дуже важливими. Знову ж таки, це те, що я чітко бачу в Україні. Тут є глибока культура, а також наукові досягнення, наприклад в авіакосмічному секторі. Це те, що я хочу пізнати більше.

– Посол США у Києві у вівторок засудив жест гурту Bloodhound Gang щодо українського прапора. Натомість американський посол у Росії зробив цей крок щодо російського прапора у неділю. Чому так довго Ви очікували з відповіддю?
Я сказав у МЗС, дії цього рок-н-рольного гурту є недоречними, зневажливими і прикрими

– По-перше, хочу сказати, що США і Україна мають спільним те, що ми обоє є місцем, де цінується свобода висловлювань. Але свобода висловлювань не є вибаченням поганого смаку. І, як я сказав у МЗС, дії цього рок-н-рольного гурту є недоречними, зневажливими і прикрими. Я не мав можливості відреагувати на це публічно, оскільки я ще не вручив вірчу грамоту (копію) Міністерству закордонних справ. Це є вимогою протоколу, що допоки я не вручу президентської вірчої грамоти МЗС, для мене не буде доречно робити публічні висловлювання. Це єдина причина, чому заява була відкладена. Причиною зволікання не були якісь сумніви з нашого боку. Я сподіваюся, що інцидент на цьому буде вичерпаний.
Посол США звинуватив гурт Bloodhound Gang у поганому смаку
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:48 0:00

– Ви говорили, що для Вас енергетична безпека України є дуже важливою. Які нові кроки Ви плануєте зробити для покращення кооперації між двома країнами в енергетичній сфері?

Пріоритети – це просування європейського вибору України. Підтримка прагнення українців досягти енергетичної незалежності
– Весь час я говорю про три пріоритети. Перший – це просування європейського вибору України. Просування бажання українців рухатися у напрямку європейських інституцій. Це гарна відповідь для України, гарна відповідь для Європи і гарна для Америки. Другим моїм пріоритетом є підтримка прагнення українців досягти енергетичної незалежності. Це є важливою комерційною ініціативою, оскільки ми маємо дві великі американські нафтові компанії, які зацікавлені у співпраці з Україною – це ExxonMobil та Chevron. Але це також важлива геостратегічна ініціатива. Я впевнений у цьому, базуючись на дискусіях із керівництвом цих компаній. Ці обидві компанії дуже зацікавлені в участі в українському енергетичному ринку. Вони хочуть принести кращі американські технології, ноу-хау та американські гроші в український енергетичний сектор. Це буде дуже добре для українців та допоможе Україні у досягненні мети щодо енергетичної незалежності. Наступним кроком має бути завершення угоди про видобуток сланцевого газу з компанією Chevron. Очікується погодження (цієї угоди) на обласному рівні. Що ж до ExxonMobil, то зараз відбуваються переговори з урядом. Сподіваюся, що за пару років ми побачимо значні інвестиції – порядку сотень мільйонів доларів. Обидві ці американські компанії будуть створювати робочі місця в Україні, які дозволять Україні розвивати її природні ресурси у подальшому. Ми також будемо допомагати Україні досягнути енергетичної незалежності, створюючи користь для обох країн.
Посол США пообіцяв сприяти енергетичній незалежності України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

– Що є найважливішим питанням в Україні, залишене послом Теффтом, яке потребує вирішення?

– Посол Теффт є визначним американським дипломатом. Відтак, невирішених речей, які він залишив, небагато. Сьогодні ми маємо тісні відносини. Головні пріоритети посла Теффта є такими ж, як і мої. Це продовження роботи щодо прагнення України стати ближчою до Європи, інституційно стати частиною Європи. Йдеться, зокрема, про успішне підписання угоди про асоціацію. Ми дуже сподіваємося, що вона буде підписана на листопадовому саміті у Вільнюсі. Це питання номер один, яке відбудеться під час моєї каденції. Це питання, до якого мав стосунок посол Теффт. Він і я перебували тиждень у Вашингтоні перед тим, як я прибув до Києва. Він розповів мені чітке своє бачення, на чому ми маємо фокусуватися.

(Другу частину інтерв’ю про політичну та економічну ситуацію з новопризначеним послом США в Україні Джеффрі Пайєттом буде оприлюднено після того, як він вручить вірчу грамоту українському президентові)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG