Доступність посилання

ТОП новини

Росія й ООН закликають Сирію передати хімічну зброю під міжнародний контроль


Росія закликала Сирію передати хімічну зброю під міжнародний контроль, щоб уникнути воєнного удару США. Дамаск заявив, що підтримує цю ідею. Тим часом генсекретар ООН наголосив, що Сирія мала б узагалі позбутися хімічної зброї, до чого теж закликала Росія.

Росія закликає керівництво Сирії передати свою хімічну зброю під контроль міжнародної спільноти, як то заявляли США, щоб уникнути воєнного удару, заявив сьогодні міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. За його словами, якщо це дозволить уникнути воєнних ударів у Сирії, то Росія негайно залучається до роботи з Дамаском.

«Закликаємо сирійське керівництво домовитися не тільки про передачу місць зберігання хімічної зброї під міжнародний контроль, а й про її подальше знищення, а також про повноцінне приєднання до Організації з заборони хімічної зброї», – сказав він.

Москва передала цю пропозицію міністрові закордонних справ Сирії Валідові аль-Муаллему, який перебуває в Москві, і розраховує на швидку й позитивну відповідь, заявив російський міністр.

Відповідь надійшла буквально протягом години: як коротко сказав сирійський міністр, його країна вітає російську ініціативу.

В ООН хотіли б знищити хімічну зброю Сирії

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун вважає, що згода на пропозицію Росії – правильний крок для Сирії. В такому разі, сказав він, світовій спільноті буде легко пересвідчитися, що сирійські запаси хімічної зброї надійно зберігаються – а по тому і знищуються.
Пан Ґі Мун
Пан Ґі Мун

«Я розглядаю можливість закликати Раду безпеки ООН вимагати негайного переведення запасів хімічної зброї Сирії і сировини для її виробництва в такі місця в Сирії, де їх можна було б надійно зберігати і знищувати. І я ще раз закликаю Сирію вступити до Організації з заборони хімічної зброї», – заявив керівник ООН.

Раніше сьогодні Лавров заявляв після переговорів із сирійським колегою, що Росія «вживає активних кроків, щоб не допустити згубного загострення ситуації на Близькому Сході». Приїзд сирійської делегації він назвав «дуже своєчасним».

Силовий сценарій обернеться розгулом тероризму і в Сирії, і в сусідніх країнах, різким зростанням числа біженців
Сергій Лавров
Як казав Лавров, імовірний воєнний удар США й їхніх союзників у Сирії становить значний ризик. «Дедалі більше відповідальних політичних і державних діячів поділяють наші оцінки, що силовий сценарій обернеться розгулом тероризму і в Сирії, і в сусідніх країнах, різким зростанням числа біженців, що вже відбувається після заяви США про намір завдати удару по Сирії», – заявив він.

Міністр закордонних справ Сирії, зокрема, привіз до Москви президентові Росії Володимирові Путіну особисту подяку від його колеги з Сирії Башара аль-Асада за підтримку, яку Росія висловлювала сирійській владі на недавньому саміті «Групи двадцяти». Там Путін обіцяв підтримувати Дамаск, якщо в Сирії завдадуть ударів США й їхні союзники.

США: бездіяльність гірша, ніж дії
Джон Керрі
Джон Керрі

Із думкою про те, що влада Сирії мала б протягом наступного тижня передати всі запаси своєї хімічної зброї під контроль міжнародної спільноти, виступав 9 вересня державний секретар США Джон Керрі.

Завершуючи в Лондоні відвідини кількох європейських країн, він заявив, що саме таким чином Сирія ще могла б сама відвернути воєнний удар. Але держсекретар тут же додав, що президент Сирії Башар аль-Асад, за його словами, не збирається цього робити.

І в Державному департаменті відразу уточнили, що заява Керрі була не пропозицією, а тільки риторичним аргументом.

Виступаючи після зустрічі з британським колегою Вільямом Гейґом, держсекретар знову наголосив на важливості покарати сирійський режим за використання хімічної зброї. «Думаю, від цієї хвилі ми вже не маємо бути нерішучими. Ризик від бездіяльності більший, ніж ризик від дії», – сказав Керрі, тим самим ніби відповідаючи на попередження Лаврова.

Президент Сирії: а може, ніякого хімічного нападу й не було

Керрі також відкинув нові заяви сирійського керівника про непричетність до хімічного нападу 21 серпня. За словами держсекретаря США, заперечення Дамаска суперечать фактам.

Президент Сирії Башар аль-Асад в інтерв’ю американській телемережі CBS, яке оприлюднили в понеділок й яке він дав англійською мовою, знову заперечив причетність своєї влади до хімічного удару, що, як вважають, був здійснений 21 серпня на контрольованій повстанцями околиці Дамаска.

«Нас немає на території, де, як стверджують, стався хімічний напад. «Як стверджують» – бо ми не певні, що взагалі що-небудь сталося», – заявив він і додав, що, навпаки, в інших випадках саме повстанці, за його словами, вдавалися до хімічної зброї проти урядових військ.

Немає «неспростовних і безсумнівних доказів» – МакДоно

Тим часом верховний комісар ООН із прав людини Наві Піллей теж застерегла, що воєнна відповідь на сирійську кризу чи постачання зброї повстанцям «ризикує розпалити регіональну пожежу».

Виступаючи на початку засідання Ради ООН із прав людини в Женеві, вона додала, що відповідальні за хімічний напад у Сирії ще не визначені.

У США чільний помічник президента Барака Обами, керівник його апарату Деніс МакДоно теж визнав, що Вашингтон насправді не має «неспростовних і безсумнівних доказів» того, що хімічного удару під Дамаском 21 серпня завдали саме урядові війська Сирії.

Як сказав він на телебаченні у неділю ввечері, всі твердження про вину влади Сирії ґрунтуються тільки на «здоровому глузді».

Обидві палати Конгресу мають сьогодні формально почати розгляд пропозиції Обами затвердити його рішення завдати удару в Сирії. Певності, що таке рішення пройде, немає, хоча у США президент має право віддати наказ про такий удар і самостійно.

США, а також Франція раніше оприлюднили дані розвідок, із яких має випливати, що в Сирії 21 серпня був завданий хімічний удар проти цивільного населення, і його вчинили війська уряду країни. При цьому, за даними США, загинули понад 1400 людей, а, за даними Франції, понад 280. Сирія категорично відкидає це. Її фактичний союзник Росія заявляє, що розвідувальні дані Заходу для неї непереконливі.
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

XS
SM
MD
LG