Доступність посилання

ТОП новини

Янукович, Меркель і Тимошенко уже домовилися, угода буде підписана – Чалий


Олександр Чалий
Олександр Чалий
Угода про асоціацію між Україною і Євросоюзом буде підписана у Вільнюсі. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив Олександр Чалий, надзвичайний і повноважний посол України, колишній державний секретар МЗС з питань євроінтеграції.

«Я абсолютно переконаний, що угода про асоціацію у Вільнюсі буде підписана, і це добра новина. А от погана новина, що інтрига буде зберігатися до останнього дня, можливо навіть до дня саміту. Тому що буде вирішуватися історичне питання шляхом підписання угоди про асоціацію», – сказав Чалий.

«Мені здається, що стратегічна домовленість між трьома ключовими гравцями, пані Меркель, паном Януковичем і пані Тимошенко, стосовно підписання угоди досягнута. Якщо угода не буде підписана – для кожного з них це означатиме велику стратегічну поразку. Тому я переконаний, що угода буде підписана», – додав він.

Водночас, за словами Чалого, зараз ідуть інтенсивні переговори щодо умов, на яких ця угода буде виконуватися. «І великий блок цих умов пов’язнаий не лише з майбутнім статусом Юлії Тимошенко, а й з пакетом економічної допомоги, на який розраховує Україна після підписання угоди про асоціацію. Тому що буде два несприятливих чинники для розвитку економіки України. Перший період дії угоди досить жорсткий, і Україна повинна отримувати підтримку. І дуже емоційна реакція Москви, особливо в економічній сфері, ставить питання про допомогу з боку Євросоюзу, щоб нейтралізувати емоції Москви», – наголосив експерт.

Україна планує підписати угоду про асоціацію з ЄС на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі 28-29 листопада. Для цього Київ має виконати низку умов, головна з яких – вирішити питання про лікування ув’язненого екс-прем’єра Юлії Тимошенко за кордоном.

Відео ефіру:
Чи переможе Молдова Україну у змаганні за безвізовий режим із ЄС?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:51 0:00
XS
SM
MD
LG