Доступність посилання

ТОП новини

Європа вважає відокремлення Криму від України неприйнятним – Німеччина


Франк-Вальтер Штайнмаєр під час перебування в латвійській Ризі, 11 березня 2014 року
Франк-Вальтер Штайнмаєр під час перебування в латвійській Ризі, 11 березня 2014 року
Усі 28 країн-членів Європейського союзу вважають, що відокремлення Криму від України неприйнятне за міжнародним правом і вимагатиме відповіді, заявив сьогодні міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

За його словами, ЄС не шукає конфронтації з Росією і намагається уникнути її дипломатичними засобами. Але, наголосив Штайнмаєр, саме Росія має вирішити, чи муситиме Євросоюз вдаватися до різкіших кроків.

«Якщо процес відокремлення Криму триватиме, якщо цими вихідними буде такий результат із референдумом, який використовують для відокремлення Криму від України і його включення в територію Росії, то Європа, природньо, муситиме реагувати», – наголосив німецький міністр, перебуваючи в литовському Вільнюсі.

Раніше сьогодні, під час перебування в естонському Таллінні, Штайнмаєр попереджав, що час, який лишився для виходу з кризи, збігає. Тому, за його словами, треба разом із європейськими інституціями підготувати нові санкції проти Росії.

«Якщо ближчі вихідні минуть без очевидної зміни поведінки Росії, то вже у понеділок на зустрічі Європейської ради ми муситимемо обговорити новий етап заходів», – попередив він.

Франк-Вальтер Штайнмаєр відвідав сьогодні всі три країни Балтії, де говорив, зокрема, про українську кризу.

Минулого тижня ЄС запровадив проти Росії перший пакет санкцій із пропонованих трьох через її воєнне вторгнення до українського Криму, зокрема, зупинення підготовки до саміту «Групи восьми» в російському Сочі і переговорів про лібералізацію візового режиму для громадян Росії та про підготовку нової угоди про відносини ЄС і Росії. Другим може стати замороження активів і заборони на в’їзд для чільних осіб у владі Росії. У разі потреби Євросоюз також може піти й на широкосяжні економічні санкції проти Росії.
XS
SM
MD
LG