Доступність посилання

ТОП новини

Нестор Шуфрич виводить активи з України у Швейцарію?


Нестор Шуфрич
Нестор Шуфрич
У той час, як у Києві тривало гаряче протистояння на вулиці Грушевського, 20 січня син Нестора Шуфрича Олександр разом із В’ячеславом Черепанею (помічник Шуфрича-старшого) зареєстрували компанію Real Holding Group Ltd у швейцарському місті Санкт-Галлен. Фірма зареєстрована з метою «тримати і управляти інвестиціями у вітчизняних та зарубіжних компаніях та торгувати товарами будь-якого роду».

Уставний фонд компанії – 100 тисяч швейцарських франків. Вона не має жодного співробітника у штаті. Третій її співвласник за документами – юрист Патрік Стах. Він запевнив, що знає про репутацію Шуфричів в Україні і що швейцарський банк, перевіривши походження грошей з уставного капіталу, – не знайшов слідів відмивання коштів.

«На сьогоднішній день, компанія Real Holding Group AG не отримала жодних активів або акцій. Кожен рух ретельно досліджується банком, який обслуговує рахунки компанії», – розповів Партік Стах в коментарі швейцарському виданню Sonntag Zeitung.

В Україні з родиною Шуфричів пов’язана компанія зі схожою назвою – ТОВ «Реал Груп», її засновники – Нестор Шуфрич та Вячеслав Черепаня. За інформацією у ЗМІ, ця компанія через ТОВ «Ласпі» причетна до захоплення стоянкового пункту для суден, що знаходиться біля мосту Патона у Києві, на Видубицькому озері. Окрім того, В’ячеслав Черепаня разом із Марією Шуфрич (вже покійна мати Нестора Шуфрича) – значаться співзасновниками благодійного фонду «Музей історії повітроплавання і авіації імені Сікорського». Цей фонд ще у 2000 році отримав в оренду на 49 років відому садибу Сікорських у Києві за адресою вулиця Ярославів Вал 15-Б. Нові орендарі зобов’язались реставрувати напізруйновану садибу протягом трьох років, утім цього досі не зроблено.

«Українські політики відкривають фірми-«прокладки» в Швейцарії»

Поки швейцарська компанія родини Шуфричів Real Holding Group Ltd нагадує просту «поштову скриньку» – відсутній штат та реальний офіс. Утім, Олександр Шуфрич, як близький родич народного депутата, та В’ячеслав Черепаня, як його близький партнер, – обидва підпадають під дію директиви ЄС про прискіпливу увагу до грошей «політично значимих осіб».

Крім того, Європа та США вже декілька разів розширювали списки українсько-російських діячів, стосовно яких застосовуються санкції – в тому числі замороження активів. Віктор Медведчук (близький соратник Нестора Шуфрича ще з часів СДПУ(о) вже у списках. То ж, якщо родина Шуфрича, або й сам він, вирішили заховати свої українські активи за кордоном, то час для цього вибраний не дуже вдалий.

Так вважає голова швейцарського відділу Transparency International Жан П’єр Мін, про що він розповів виданню Sonntag Zeitung.

«Українські політики відкривають фірми-«прокладки» в Швейцарії, як правило, слугують для швидкого переводу сумнівних активів із України за кордон. Це найбільше стосується компаній із не до кінця зрозумілими функціями, які не мають людей у штаті», – зазначив П’єр Мін.

(Стаття підготовлена у співпраці з Олівером Зілманом – журналістом швейцарського видання Sonntag Zeitung)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG