Доступність посилання

ТОП новини

Кримчани відмовляються від російського громадянства


Черги бажаючих зберегти українське громадянство в Криму зростають. Про це розповіла Радіо Свобода одна з перших кримчанок, що залишила собі українське громадянство, Єлизавета Богуцька.

«Коли я приїхала у Федеральну міграційну службу, виявилося, що я була чи то другого, чи то третього у черзі бажаючих відмовитися від російського громадянства. На сьогоднішній день черга налічує вже понад 137 осіб», – зазначає Єлизавета Богуцька.

За словами кримчанки, яка зберегла собі українське громадянство, щоб залишитись громадянином України, потрібно потрапити у Федеральну міграційну службу і написати заяву про відмову від російського громадянства. Якщо у вас є неповнолітні діти і ви не хочете, щоб вони були громадянами Росії, то ви вписуєте їх у спеціальну графу заяви. У такому випадку з досягненням повноліття вони отримають українське громадянство.
Кримчани хочуть зберегти українське громадянство
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Богуцька додає, що такі Федеральні пункти міграційної служби відкриті в дуже обмеженій кількості. По одному в Сімферополі, Білогірську та Бахчисараї. Тобто всі пункти знаходяться в радіусі 40 кілометрів від Сімферополя, в той час як у Феодосії та Керчі перебуває велика група людей, які не хочуть бути громадянами Росії. А після 18 квітня можливості відмовитися від російського громадянства вже не буде і кримчани автоматично стануть громадянами Росії. Це велика проблема для людей, які знаходяться за межами півострова. Той, хто не зможе самостійно прийти до міграційної служби, може відправити туди листа з повідомленням. Вкласти в нього бланк заяви, додати копію свого паспорта, а якщо є неповнолітні діти – копії свідоцтва про народження дітей. Тоді вам за зворотною адресою буде вислана довідка, що ваша заява прийнята. І ця довідка буде говорити, що ви вже не громадянин Росії. Головне, відправити листа до 18 квітня, наголошує Єлизавета Богуцька.
Як кримчанину зберегти громадянство України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:12 0:00

Кримчанка вважає, що всі ці перепони з підтвердженням українського громадянства будуються виключно для того, щоб в результаті можна було сказати, що тільки три відсотки жителів півострова захотіли залишитися у складі України.

Крім того, за словами Єлизавети Богуцької, багато кримчан кажуть, що не підуть отримувати російський паспорт. Але навіть у цьому випадку за всіма правовими актами вони будуть громадянами Росії.

Для написання заяви про небажання брати російське громадянство кримчанам дали місяць. Цей термін збігає 18 квітня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG