Доступність посилання

ТОП новини

Байден розповів, на чому США фокусуються, допомагаючи Україні


Київ – Головним фокусом своєї допомоги Україні США робитимуть протидію корупції. Про це заявив віце-президент США Джозеф Байден під час свого візиту до України на зустрічі з представниками громадянського суспільства. Своєю чергою, українські експерти та громадські активісти визнають, що на сьогодні вони вже напрацювали достатній багаж знань і конкретних проектів, ініціатив для того, щоб самотужки й у співпраці з владою реформувати країну, однак їм потрібні гарантії того, що їхні зусилля, євроінтеграційний курс та реформи не блокуватимуться ззовні. Крім того, як наголосили українські правозахисники, питання прав людини та розвитку демократії, як ніколи, нині в Україні переплітається з проблемами безпеки.

Демократія – це процес, а не місце призначення. А всеохопна корупція позбавляє людей гідності, а суспільство будь-яких перспектив. Саме з таких меседжів почав свій виступ перед представниками громадянського суспільства віце-президент США Джозеф Байден. Зрештою, він наголосив, що мета сьогоднішньої допомоги США Україні не влити в її розладнану й спустошену фінансову систему певні суми грошей, а саме – допомогти подолати корупцію. Для цих цілей Вашингтон виділить українському уряду 50 мільйонів доларів.

«США у своїй допомозі Україні робить акцент саме на протидії корупції, а не на багатомільярдному пакеті фінансової підтримки, щодо якого немає жодних проблем, на підштовхуванні МВФ до виділення Україні якомога більших грошей чи надання українському уряду терміново 50 мільйонів допомоги. Насамперед ми фокусуємося на тому, що, як на мене, є глибинною причиною багатьох ваших проблем. Це включає сприяння Україні в досягненні більшої прозорості, самостійності в управлінні власними природними ресурсами, засвоєнні сучасніших практик у царині державних замовлень», – заявив Джозеф Байден.

Американський віце-президент додав, що США готові сприяти поверненню в Україну вкрадених у її народу грошей і активів Януковича.
США нададуть Україні $50 мільйонів на боротьбу із корупцією – Байден
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

«Ми зможемо впоратися з багатьма проблемами самотужки, якщо нам не заважатимуть ззовні» – експерт

Своєю чергою, представники українського громадянського суспільства наголошували, що, якщо раніше проведення реформ гальмувала корупція й влада, то сьогодні – це військова агресія Росії.

Експерт з питань «Східного партнерства» Інституту світової політики Лео Літра основний меседж експертів до американських партнерів сформулював так: «Для нас важливо було сказати, що ми зможемо впоратися з багатьма проблемами самотужки, якщо наші американські партнери займуться тим, щоб нам не заважали ззовні, зокрема ми готові працювати над конституційною реформою, децентралізацією».

Права людини й безпекові виклики тісно переплетені, тому допомога США Україні сьогодні така критично важлива, коли йдеться саме про правозахисну діяльність громадянського суспільства, наголошує голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

«Права людини нині в тій ситуації, що склалася в Україні, межують з питаннями безпеки. Дуже складно проводити реформи в країні, в якій працюють спецслужби іншої країни, в якій де-факто ведуть військові дії. Зрозуміло для чого це робиться, ці всі сепаратистські настрої на Сході та на Півдні. Для того, щоб ми не могли рухатися в євроінтеграційному напрямку й здійснювати ті реформи, які ми задекларували на Майдані», – сказала правозахисниця.

Джозеф Байден під час свого візиту до Києва анонсував, що Сполучені Штати Америки нададуть Україні військову допомогу технологіями й устаткуванням у розмірі 20 мільйонів доларів. Він також наголосив, що його країна готова допомогти Україні знизити залежність від постачань енергоресурсів із Росії і ніколи не визнає анексії Криму.
Яценюк та Байден домовилися про підтримку України
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:36 0:00
  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG