Доступність посилання

ТОП новини

«Найстрашнішими були перші вісім годин в полоні» – звільнений експерт ОБСЄ з Чехії


Інспекторів ОБСЄ звільнено з полону терористів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00
Полонених спостерігачів ОБСЄ тримали у тісному холодному підвалі. Про це розповів підполковник чеської армії Йозеф Пршеровскі, один із восьми іноземних членів затриманої у Слов’янську групи ОБСЄ, які сьогодні дістались на волю.

Розповідаючи про свої враженнями про «гостювання в народного мера» Вячеслава Пономарьова, чеський офіцер назвав найтяжчими в полоні перші вісім годин.

«Найгіршими були перші вісім чи десять годин, зі зав’язаними очима нас супроводжували і до туалету», розповів чеському телебаченню ČT24 Йозеф Пршеровскі.

«В усіх затриманих вилучили шнурівки від взуття і перевірили, чи не маємо чогось у черевиках», – розповів чеський офіцер. Потім усім затриманим зав’язали очі й руки і завели до підвалу. Приміщення, де утримували членів групи ОБСЄ, сказав чеський офіцер, було невелике, приблизно 15 на 30 метрів. Також було холодно, не більше 8 градусів.

«Спати ми не могли, глина, три лампочки – і це все. Думали про все: і про родину, і про те, що назовні можемо й не дістатись», – розповів Йозеф Пршеровскі.

Зняли пов’язки з очей і розв’язали руки затриманим тільки через вісім-десять годин. Могли побоятися можливих наслідків для здоров’я, вважає Йозеф Пршеровскі. Як спроби тиску чи залякування групи чеський офіцер називає пересування затриманих до іншого приміщення, а також попередження про наступ українських військових сил на місто Слов’янськ.

У суботу, 3 травня, до Києва прибули військові інспектори ОБСЄ, визволені з полону в Слов'янську. У звільненні експертів ОБСЄ брав участь представник президента Росії Володимир Лукін. СБУ та МЗС України заявили, що звільнити заручників вдалося лише після отримання сепаратистами відповідних інструкцій з Москви.

Звільненню інспекторів передувала заява Служба безпеки України про те, що вона отримала докази безпосереднього впливу російської сторони на захоплення членів військової версифікаційної місії країн-учасників ОБСЄ.

«Попри заяви російської сторони про те, що відповідальність за захоплення заручників лежить на Україні, запис телефонної розмови між спеціальним представником президента РФ Володимиром Лукіним та ватажком озброєних терористів «Стрєлком» Ігорем Гіркіним (Стрєлковим) свідчить про те, що офіційна російська сторона координує дії бойовиків і має безпосередній вплив на їхні рішення», – йшлося в повідомленні прес-служби СБУ

За даними СБУ, полковник ГРУ Росії Ігор Гірін діє в Україні під іменем Ігор Стрєлков. Він народився 17 грудня 1970 року. Номер паспорта громадянина Росії: №4506460961, зареєстрований у Москві за адресою Шенкурський проїзд 8Б, квартира 136.
XS
SM
MD
LG