Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International: Україна – один із найгірших порушників із пострадянських за тортурами (виправлено)


Україна останніми роками стала одним із найгірших порушників серед пострадянських держав за застосуванням тортур і зловживань у контексті звичайного кримінального правосуддя, заявила міжнародна правозахисна організація Amnesty International, яка оприлюднила в ніч на вівторок звіт про становище з тортурами у світі.

Як заявив директор програм Європи й Середньої Азії цієї організації Джон Далг’юзен, серійні зловживання українських правоохоронців там документують уже багато років.

За оцінками, в Україні щороку були випадки тортур та інших зловживань із боку хронічно корумпованих, неперебудованих пострадянських правоохоронних структур, які нагально потребують реформ, сказав він.

Саме ці зловживання стали однією з причин обурення, що вилилося у протести українського Майдану – а потім ці ж зловживання стали дуже значним елементом відповіді правоохоронців на Майдан і їхні дії щодо демонстрантів, додав представник правозахисників.

Тортури поширені в багатьох післярадянських країнах, мовиться у звіті «Стоп тортурам», через те, що корумповані й недофінансовані поліційні структури вдаються до зловживань щодо затриманих як до найлегшого способу вибити визнання вини чи вимагати від жертв гроші.

Загалом, заявляють в Amnesty International, і нині, через три десятиліття після ухвалення Конвенції ООН про протидію тортурам, таке поводження значно поширене в багатьох частинах світу. Зокрема, уряди багатьох країн ставляться до тортур нещиро – забороняючи їх законом, але полегшуючи їхнє використання на практиці.
XS
SM
MD
LG