Доступність посилання

ТОП новини

На міжнародному газопроводі в Карпатах було вже три вибухи – голова ОДА


На магістральному газопроводі високого тиску Уренгой-Помари-Ужгород в селі Небилів Рожнятівського району на Івано-Франківщині вже було три вибухи. Про це повідомив сьогодні голова Івано-Франківської обласної держадміністрації Андрій Троценко.

За його словами, всі три вибухи «йдуть за одним почерком – закладаються відповідні вибухові пристрої в землю безпосередньо під газопроводом».

12 травня було виявлено витік газу на наземній ділянці переходу через річку Лімниця магістрального газопроводу високого тиску Уренгой-Помари-Ужгород. Під час ліквідації цієї аварії неподалік стався вибух на іншому газопроводі, яким газ із Богородчанського підземного сховища подавався на компресорну станцію в Долині. На місці вибуху знайшли залишки вибухового пристрою, який керувався дистанційно.

Вчора прокуратура в Івано-Франківській області розпочала кримінальне провадження за фактом вибуху на міжнародному газопроводі. Попередня правова кваліфікація цього кримінального порушення – «терористичний акт».

Досудове розслідування здійснює управління СБУ в області.

За словами голови ОДА Андрія Троценка, «оцінку цьому повинні дати відповідні комісії, які зараз активно працюють, але попередні дані свідчать, що це були сплановані вибухи, які ставили за мету вивести з ладу міжнародний газопровід».

Він також вважає ще одним підтвердженням, що це сплановані акти, «те, що відбуваються вони саме тоді, коли міністр енергетики їде в Брюссель проводити переговори по підписанню широкомасштабної угоди щодо постачання газу».

На території Прикарпаття газопроводи взяті під посилену охорону, до цього будуть залучатися не лише правоохоронці, а й представники батальйону територіальної оборони.
XS
SM
MD
LG